REGULERING

Reduserte kapitalkrav for landbrukslån

Torsdag ble nye kapitalkrav til landbrukslån fastsatt av Finansdepartementet.

– Nå ser det lysere ut fremover, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) etter det ble kjent at prisveksten dempet seg ytterligere fra februar til mars.
Publisert

Finansdepartementet fastslo i dag en forskrift som reduserer kapitalkravet for næringslån med pant i landbrukseiendom. Endringen gjelder fra 30. juni 2024, skriver departementet på sine nettsider.

– Vi har jobbet med dette i lang tid, blant annet overfor EU-systemet, og jeg er veldig glad for at jeg i dag kan annonsere at vi på søndag gjør en viktig endring i kapitalkravet som kan bidra til lavere lånekostnader for landbruket, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

I desember 2023 la Finansdepartementet frem en pakke med tiltak som skulle bedre rammevilkårene til mindre banker, der Finansdepartementet skriver at en viktig del var å se på mulig reduksjon i kapitalkrav for lån med pant i landbrukseiendom.

Finanstilsynet har på oppdrag fra Finansdepartementet vurdert slike lån, og kom frem til at risikoen er så lav at risikovekten kan reduseres fra 100 til 50 prosent for næringslån med pant i landbrukseiendom. I tillegg kan mange landbrukseiendomslån kan også regnes som boliglån, som har enda lavere kapitalkrav.

– Regjeringen har på to og et halvt år styrket budsjettstøtten til landbruket med 67 prosent eller 12 milliarder kroner. I tillegg har vi tatt en rekke grep for å forenkle og bedre hverdagen for dem som jobber i landbruket, inkludert lettelsen vi nå gjør for landbruket, sier Vedum.