BÆREKRAFT

Regionen er i eksplosiv vekst, mens byggebransjen står i stampe: – Vil bli krevende om 3-5 år

Utlånsporteføljen til Sparebank 1 Østfold Akershus tvinges sakte, men sikkert over på bruktboligmarkedet når byggebransjen ser nedgangstider, og dette vil på sikt skape problemer for bankens bærekraftsarbeid.

Lillian Lundberg, viseadministrerende direktør i SB1 Østfold Akershus, og Arild Bjørn Hansen, administrerende direktør i SB1 Østfold Akershus.
Publisert

Sparebank 1 Østfold Akershus driver bankvirksomhet i det området i landet som har sett størst befolkningsvekst i Norge de siste fem årene. Dette er også et område hvor byggebransjen har hatt en solid nedgang i år. 

Hva skjer med bankens utålånsportefølje og bærekraftsrapportering, når eiendomsmarkedet tvinges over på bruktboliger?

Ikke vært bygget så lite siden krigen

 – De som tror at bruktboligmarkedet skal få seg en trøkk i trynet, de... Jeg skal ikke si at de tar feil, men vi er ikke veldig bekymret for det, sa Arild Bjørn Hansen, administrerende direktør i SB1 Østfold Akershus, under sin presentasjon av bankens tall for andre kvartal 2024.

Presentasjonen fant sted under felles kapitalmarkedsdag for Samspar-bankene i Oslo. Samspar-alliansen består av åtte Sparebank 1-banker, samt BN Bank

Her fortalte Hansen at byggebransjen i Østfold går igjennom en svært trøblete fase. Der det i 2022 ble bygget 681 enheter på et år, har det så langt i 2024 blitt bygget 116, ifølge tall fra en undersøkelse gjennomført for Fredrikstad Blad.

– Det har ikke vært bygget mindre i Østfold siden krigstiden, altså andre verdenskrig, sier han. 

I en region som ser enorm befolkningsvekst vil boligmarkedet dermed fokuseres rundt bruktboliger. Hvordan vil dette påvirke bankens bærekraftsmål?

Lite datagrunnlag

– Energieffektivisering er den minst konfliktfylte og mest arealeffektive formen for grønn omstilling. I Norge har vi en bygningsmasse som er enorm og en industri som forbruker mye energi. Potensialet er stort og det er lønnsomt. Utviklingen av energibruk i bygg er sentralt for den grønne omstillingen, sa klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) under Bærekraftkonferansen tidligere i år.
Men når byggebransjen står i stampe og tilflytterne kommer, kan det bli vanskelig å få en mer bærekraftig portefølje.

– Når det gjelder utfordringen med bruktboligmarkedet og energieffektivisering, er dette noe vi må ta høyde for når bankens portefølje skal bli grønnere, sier Lillian Lundberg, viseadministrerende direktør i SB1 Østfold Akershus, til BankShift etter presentasjonen.

Hun forteller at konsernet i 2023 satt ned et strategisk prosjekt som skal sikre at de tilpasser og etterlever eksisterende og kommende ESG-reguleringer. Forberedelser til rapportering etter Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) har også begynt.

– Vi har gjennomført en dobbel vesentlighetsanalyse, i henhold til European Sustainability Reporting Standards (ESRS), for å vurdere hvor vi står, med interne mål knyttet til energimerking, forteller Lundberg.

– Akkurat nå har vi lite datagrunnlag å måle på, og det har vi startet interne prosesser på, sier Lundberg, og legger til at de i løpet av dette halvåret skal få på plass overordnede mål for konsernet, og bryte det ned for å se hvor de har størst mulig påvirkning.  

Sterkt internt engasjement

Lundeberg forteller at energimerking er et område banken jobber aktivt med både i personmarkedet og bedriftsmarkedet, og at deres interne mål er å sikre energimerking på den porteføljen de har. 

– En utfordring vi har møtt på, er at utbyggere registrerer energimerking på én bolig i et helt boligprosjekt, og dette har hittil vært tilstrekkelig i henhold til regelverket. Men det er en utfordring for oss, for selv om vi kan anta at energimerkingen er den samme for alle boliger i prosjektet, vet vi det ikke med sikkerhet, forteller hun. 

– Markedet har priset inn større rentekutt enn det vi nå må antyde kommer fra Norges Bank. Vil det skape ytterligere utfordringer for bransjen?

– Over lengre tid tror jeg ikke dette vil være et problem, sier administrerende direktør Hansen.

– Jeg er sikker på at boligbyggingen vil ta seg opp igjen, men akkurat nå er aktiviteten lav, og manglende tilgang på nye boliger er utfordrende på kort sikt. Selv om det ferdigstilles mye i dag, vil det bli krevende om tre til fem år.

Hansen forteller at  det langsiktige behovet ligger i å sikre tilgang på både arbeidstakere og materialer når byggingen skal komme i gang igjen. 

– Det er viktig å fokusere på dette for å kunne bygge det antallet boliger som trengs, spesielt siden vi er en tilflyttingsregion hvor mange ønsker å bosette seg, sier han.

Lundeberg og Hansen legger til at det hjelper godt å være med i en allianse som kan jobbe for å få på plass datagrunnlaget.

– Det er et sterkt internt press for å få dette på plass, både i alliansen og i banknorge generelt. Mange ønsker å bidra til bærekraftsarbeidet, og vi merker et stort engasjement internt, forteller de.

LES OGSÅ: