BOLIGLÅN

Regjeringen vil la Husbanken låne ut mindre

Vil stramme inn utlånsrammen til Husbanken fra 32 milliarder kroner til 29 milliarder kroner neste år. Bransjen reagerer.

Regjeringen forsterker boligbyggekrisen, mener Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i NBBL.
Publisert Sist oppdatert

Før sommeren ble det klart at SV og regjeringen var enige om et revidert nasjonalbudsjett som økte Husbankens utlånsrammer med tre milliarder kroner til 32 milliarder kroner, noe Arbeiderpartiet  omtalte som «en boligpakke for å få flere inn på boligmarkedet og økt aktivitet i byggenæringen».

I den samme regjeringens foreslåtte statsbudsjett for neste år, er de tre ekstra milliardene rullet tilbake.

– Regjeringen forsterker ved dette krisen i boligbyggingen, sier Bård Folke Fredriksen, som er administrerende direktør i Norske Boligbyggelag (NBBL), i en pressemelding.

Han viser til den rekordlave aktiviteten i boligbyggingen. Ifølge bransjen har den ikke vært lavere siden andre verdenskrig.

– Svikten i boligbyggingen er en stor boligsosial utfordring som regjeringen ikke tar fatt i, mener Folke Fredriksen.

Ifølge NBBL koster gjennomsnittsboligen finansiert av Husbanken 5,6 millioner kroner. For hver milliard i lån til boligbygging, kan det med andre ord bygges om lag 180 boliger.

Folke Fredriksen mener nå at Stortinget må trå til for å endre budsjettet.

– Et viktig tiltak mot krisen er at Husbankens utlånsramme neste år er minst 42 milliarder kroner, noe som er litt i overkant av hva det er søkt om hittil i år. Det aller viktigste for å få fart i boligbyggingen er at renten og inflasjonen går ned til et mer normalt nivå, sier Fredriksen.

Også Eiendom Norge mener at regjeringen burde ført en betydelig mer aktiv motkonjunkturpolitikk. 

– Det er ikke grunnlag for regjeringens optimisme for boligbyggingen og norsk økonomi i 2025, sier organisasjonens administrerende direktør, Henning Lauridsen, i en pressemelding.

Han kaller budsjettforslaget oppsiktisvekkende, og viser blant annet til manglende økning av Husbankens rammer.

– Man kunne ganske så enkelt brukt mange titalls milliarder på målrettete tiltak for byggenæringen, som bygging av studenter-boliger og grunnlån til boligbygging via Husbanken. Sistnevnte er ikke en gang en utgift, sier han.