ESG-RAPPORTERING

Regsnkapsførere hevder kundene ikke etterspør bærekraftsrapportering

Små og mellomstore bedrifter spør ikke etter bærekraftsrapportering av sine regnskapsførere.

Administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskaps Norge.
Publisert

I en fersk undersøkelse av Nordic Accountant Federation (NAF) svarer 82 prosent av de spurte medlemmene, som er regnskapsførere, at kundene deres ikke etterspør bærekraftsrapportering.

Målet for undersøkelsen var å avdekke andelen små og mellomstore bedrifter (SMB) som etterspør bærekraftsrapportering hos sin regnskapsfører.

– Det er ikke overraskende, ettersom bærerkaftsrapporteringsdiretkrivet ennå ikke har trådt i kraft. Samtidig vet vi at også små og mellomstore bedrifter snart vil måtte rapportere på bærekraft; enten på grunn av lovkrav eller som leverandør til rapporteringspliktige selskaper, sier administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskaps Norge.

Til tross for lav etterspørsel fra regnskapsførerne forventer 47 prosent av regnskapsførere å tilby bærekraftsrapportering som tjeneste innen fem eller færre år. 37 prosent tror det vil skje allerede innen tre år.

Det er i hovedsak tre faktorer som gjør at regnskapsførerne i større grad vil tilby bærekraftsrapportering som tjeneste, ifølge Aale-Hansen: 

  • Økt etterspørsel blant kundene. 
  • Lovkrav. 
  • Enkle verktøy.

NAF består av de nordiske regnskapsorganisasjonene i Norge, Sverige, Finland og Danmark, og undersøkelsen ble gjort med organisasjonens medlemmer.