FINANSIERING
Reinertsen reiser verden rundt for å finansiere SR-Bank: – Vi må gjøre banken kjent blant investorene
Statusen som SIFI-bank og ny rangering fra Moody's gjør det letter for Sparebank 1 SR-Bank å hente finansiering i det internasjonale pengemarkedet.

Finansdepartementet bestemte at Sparebank 1 SR-Bank er et systemviktig foretak (SIFI) i september i fjor. Måneden etter meldte banken i en børsmelding at Moody's oppgraderte kredittratingen til banken fra A1 til Aa3.
Finansdirektør i Sparebank 1 SR-Bank, Inge
Reinertsen, sier til BankShift at det gjør det lettere for banken å sikre
finansiering blant internasjonale investorer.
– Vi er ute og henter penger i det internasjonale pengemarkedet mellom to og fire ganger i året. At vi er en SIFI-bank og har fått en forbedret rating fra Moody's gjør at vi får et bredere tilfang av investorer som ønsker å investere i våre obligasjoner, forklarer Reinertsen.
Hovedsakelig kommer bankens internasjonale finaisering fra tysktalende land, men Reinertsen har også vært i Kina, Malaysia, Sør-Korea og Japan for å presentere banken for potensielle investorer.
– Vi må gjøre banken kjent blant investorene i det internasjonale pengemarkedet. Det har vi jobbet med siden jeg ble finansdirektør i banken for 14 år siden, sier Reinertsen.
En solid bank med muligheter
– Hva var det som gjorde at Moody's oppgraderte dere?
– Vi har delvis trukket oss ut av noen selskaper og bransjer der det er mer risiko. Vi er også mindre avhengig av enkelt kunder. Hvis du sammenligner oss med banken i 2012, så utgjorde vår største bedriftskunde en større andel av porteføljen vår enn det den største bedriftskunden gjør i dag.
I tillegg er banken til stede i et større geografisk område, noe som ifølge Reinertsen senker risikoen.
– Det forsterkes enda mer når fusjonen med Sparebank 1 Sørøst-Norge er fullført senere i år, sier Reinertsen.
Han poengterer at banken også blir ekstra solid fordi statusen som SIFI-bank gjør at de må ha 100 ekstra basispunkter på kjernekapitalen. Reinertsen påpeker at det koster å binde opp mer kapital, men at han kan hente det inn igjen med lavere renter fra internasjonale investorer.
Det hjelper også lite å være en ekstra solid bank fra et solid land når man skal hente penger i det internasjonale markedet, mener han.
– Er ikke de fleste banker i Norge relativt solide?
– Jo, det er de. Det som er forskjellen mellom oss og mange andre norske sparebanker, er at vi er store nok til at vi henter penger i det internasjonale markedet flere ganger i året. Det gjør at investorene blir kjent med oss og hva vi kan levere, svarer Reinertsen.
Fornøyd med innskuddsbalansen
Ved utgangen av fjerde kvartal var innskuddsdekningen til SR-Bank på 54,8 prosent. Reinertsen forklarer at det var med i vurderingen til Moody's.
– De ser at vi har vokst mye, men at vi har klart å hente inn innskudd i takt med veksten, sier han.
Han er godt fornøyd med bankens innskuddsdekning og peker blant annet på amerikanske Silicon Valley Bank, som ble utsatt for et «bank run» i mars i fjor. Det endte med at banken kollapset.
– Når vi utsteder en obligasjon, så har vi funding i mellom fem og syv år. Det senker vår risiko for et «bank run» og gjør oss mer stabile. Så sørger vi for at vi har et jevnt innlån fra pengemarkedene slik at vi ikke plutselig får et stort behov for kapital, sier Reinertsen.