RESULTAT

Resurs Banks utlån i Norge fortsetter å falle

Utlån til privatpersoner har falt med nesten to milliarder kroner de siste to årene for den svenske banken i Norge.

Resurs Bank AB sitt hovedkontor i Helsingborg.
Publisert

Den svenske banken Resurs Bank, som i 2015 kjøpte den norske nisjebanken Ya Bank, har de siste årene gradvis minsket utlånsporteføljen i Norge.

I halvårsrapporten fra Resurs Bank skriver banken at man nå har 2,7 milliarder svenske kroner i netto utlån i privatmarkedet i Norge. Det er ned fra 3,5 milliarder svenske kroner året før, og ned fra 4,5 milliarder svenske kroner året før der igjen.

– Som et resultat av å strategisk redusere kompleksiteten i både systemlandskapet og business-operasjonen, bestemte Resurs seg gjennom perioden for å selge porteføljen av boliglån som ble bygget opp forrige år. Porteføljen var på omtrent 200 millioner norske kroner og transaksjonen har en svært begrenset innvirkning på forretningslinjens inntjening, skriver banken.

Via betalingsløsningen til banken, som gjennom første halvår signerte en avtale med Møbelringen i Norge, har Resurs Bank lånt ut 2,2 milliarder svenske kroner i Norge, omtrent på samme nivå som tidligere.

Resurs Bank første halvår 2024

Et lite knippe nøkkeltall for Resurs Bank, tall i svenske kroner:

Resultat etter skatt: 62 mill. (373)

Netto renteinntekter: 1.453 mill. (1.369)

Tap: 853 mill. (697)

Inntekter: 1.780 mill. (1.720)

Kostnadsprosent: 47,2 % (40,6%)

Resurs Bank er soleklart størst i Sverige, der 57 prosent av utlån til personmarkedet foregår. Norge er det minste markedet til banken, med kun 12 prosent av utlånsporteføljen, mens Finland og Danmark har henholdsvis 18 og 13 prosent.

For Resurs Bank generelt kom det flere kostnader gjennom første halvår 2024. Anken i saken mot Finansinspektionen ble ferdigbehandlet, og Finansinspektionen vant siste runde, som igjen sier at Resurs Bank må betale 50 millioner svenske kroner etter for dårlig kredittvurdering av bankens kunder.

– Kredittap beholdt seg på et høyt nivå grunnet makroøkonomiske forhold i samfunnet. Økningen i forhold til i fjor er på grunn av høyere modell-drevne avsetninger grunnet at flere kunder er bakpå med deres betalinger. Samtidig så vi at avsetningsmodellene ble lavere utover året, skriver banken.