EMISJON

Romsdal Sparebank henter penger i tøft marked: – Gode konkurranse­muligheter

Banken ønsker å øke ren kjernekapital for å rigge seg for videre vekst i sitt markedsområde. – Responsen er at markedet vil investere i romsdalsbanken.

Administrerende banksjef Odd Kjetil Sørgaard i Romsdal Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Styret i Romsdal Sparebank har besluttet å foreslå en fortrinnsrettsemisjon med bruttoproveny på omtrent 88 millioner kroner. Emisjonen vil bety et tilbud av 822.429 nye egenkapitalbevis.

Banken oppgir et ønske om å styrke ren kjernekapital for vekst som grunn for emisjonen.

– Det er først og fremst i vårt kjernemarkedsområde, Romsdal og sørlige Nordmøre vi da ser på mulighetene i. Det er gode vekstmuligheter i Molde by, samtidig som vi i månedsskiftet etablerte nytt kontor i Åndalsnes, sier administrerende banksjef Odd Kjetil Sørgaard til BankShift.

Nye egenkapitalbevis vil ha verdi på 100 kroner, til en tegningskurs på 107 kroner. Banksjefen forteller til BankShift at man har fått garanti på tegningen, og at det ble overtegnet på emisjonen.

– Responsen er at markedet vil investere i romsdalsbanken, sier han.

Konkurranse mot de store

Romsdal Sparebank har et tøft markedsområde med flere store banker som naboer. Likevel ser Sørgaard at det er muligheter også for en mindre aktør som Romsdal Sparebank.

– Konkurransen er tøff med alle de store aktørene, også de nettbaserte. Vi har sett at det over tid har skjedd strukturendringer i bransjen og at det stadig blir større enheter. Men per i dag ser vi at vi har gode konkurransemuligheter i den posisjonen vi har, sier Sørgaard.

Han mener lokalbanken også har et fortrinn.

– Det er en god del kunder som finner seg til rette i en mindre bank. Vi opplever det at kunder som kommer fra de større bankene ønsker en bank der de får mer kontakt med mennesker. Det er kanskje mer upersonlig i de større bankene, sier Sørgaard.

Egenkapitalbeivs-usikkerhet

Å utstede nye egenkapitalbevis mens det foregår en utredning fra myndighetenes side på om egenkapitalbevis er et instrument som kan legges i kjernekapitalen, er ikke nødvendigvis bare enkelt. Men i Romsdal Sparebank har man ikke begynt å tenke for mye på eventuelle konsekvenser.

– Usikkerhet er aldri et gode, så det kan føre til utfordringer for de bankene som har egenkapitalbevis. Og for de som ikke har beviset, men vurderer det. Så det er viktig å få det avklart. Vi har ikke sett grundig på det, men diskusjonene går på om man da må bli en aksjebank da. Vi avventer situasjonen, sier Sørgaard.

Romsdal Sparebank ser ut til å utstede nye egenkapitalbevis for å øke ren kjernekapital og rigge seg for vekst. Et tall på hvor han ønsker å ligge for å være klar for vekstkonkurransen, har han ikke.

– Vi ønsker å være godt kapitalisert. Vi ligger godt over myndighetskravet og forventningene i markedet, og på linje med øvrige banker, sier Sørgaard.