RENTEMØTET
Rører ikke motsyklisk kapitalbuffer: – Ingen grunn til at vi skal trenge så mye mer kapital enn utenlandske banker
Den tidligere banktoppen stiller seg uforstående til dagens avgjørelse om å holde den motsykliske kapitalbufferen uendret.
Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet besluttet 22. januar 2025 å holde kravet til motsyklisk kapitalbuffer uendret på 2,5 prosent.
Begrunnelsen er at bankenes motstandskraft vurderes som god, samtidig som det ikke er vesentlige endringer i sårbarhetene i det finansielle systemet.
En av dem som er frustrert over avgjøresen, er Simen Munter, CEO i fintech-selskapet Clinsj.
En kostbar beslutning
– Norske banker må holde langt mer ekstra kapital enn det som kreves ellers i Europa, og dette gjør boliglån dyrere. Det finnes ingen grunn til at vi skal trenge så mye mer kapital enn utenlandske banker, Munter.
– Dette er en kostbar beslutning, og det er norske lånekunder som betaler prisen.
Munter har lang fartstid fra bankbransjen, blant annet som driftssjef (COO) i Nordea og med mange års internasjonal erfaring i den britiske banken HSBC.
Han mener at hvis dette kravet fjernes, ville det i praksis tilsvart ett eller to rentekutt. I en tid der bankene går med rekordoverskudd, mener han at Norges Bank må vurdere hvorvidt denne bufferen fortsatt er hensiktsmessig.
– Er virkelig norske banker de som er dårligst stilt i Europa?, spør han retorisk.
Argumentasjonen er feil
Komiteen i Norges Bank skriver at de vurderer at økonomien er i en usikker fase, med risiko for svekkelser i foretakenes finansielle situasjon, særlig innen eiendom.
Økte renter har bidratt til flere konkurser, spesielt blant eiendomsutviklere, men samlet sett er soliditeten i foretakssektoren fortsatt god.
– Å hevde at norsk økonomi er sårbar for økte renter, når vi nettopp har vært gjennom en periode med renteøkninger og husholdningene har vist seg svært motstandsdyktige, tyder på at argumentasjonen er feil, svarer Munter på denne begrunnelsen.