ARBEIDSLIV

Ruller ut nytt verktøy for bedre arbeidsmiljø i banksektoren: – Rett og slett noe mer konkret å jobbe med

Statens Arbeidsmiljøinstitutt lanserer et nytt, gratis verktøy for å bedre arbeidsmiljøet i næringen.

Forsker og prosjektleder for En bra dag på jobb, Elisabeth Goffeng, ved STAMI.
Publisert

Høye krav og raske endringer preger arbeidshverdagen i norsk bankbransje, ifølge forskning fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI)

Selv om denne dynamikken kan være spennende og utviklende, kan den også føre til helseutfordringer som påvirker både ansatte og virksomheten. Faktisk er 1 av 5 sykefravær i bransjen arbeidsrelatert, ifølge STAMI.

Derfor har instituttet nå utviklet et nytt gratis verktøy for å hjelpe arbeidsplasser i disse bransjene med å styrke arbeidsmiljøet, kalt En bra dag på jobb. Målet er å redusere helseplagene som skyldes utfordringene i banknæringen.

Utfordringene i næringen

Forskningen fra STAMI finner at de største arbeidsmiljøutfordringene i bankbransjen omhandler høye krav, lange arbeidsdager, rollekonflikter, samt omorganisering og endring. Sistnevnte er noe vi i dag ser mye av da store arbeidsplasser som DNB, SB1 Nord-Norge og SB1 Sør-Norge har satt i gang eller varslet om innsparinger og nedbemanning.

Forskning fra STAMI viser at disse arbeidsmiljøutfordringene henger sammen med helseplager som muskel- og skjelettplager, hodepine og psykiske plager som nedstemthet, bekymring og uro.

Målet med En bra dag på jobb-verktøyet er å gi bankene en strukturert tilnærming til å kartlegge og prioritere de arbeidsmiljøutfordringene som betyr mest. 

Verktøyet skal også hjelpe med å finne målrettede tiltak som treffer riktig – enten det handler om å forbedre kommunikasjonen, redusere rollekonflikter eller legge bedre til rette for balanse mellom jobb og fritid.

En bra dag på jobb

  • Et gratis verktøy utviklet av STAMI for å forbedre arbeidsmiljøet i ulike bransjer.
  • Verktøyet inneholder korte filmer, diskusjonsmateriell og handlingsplanmaler tilpasset hver enkelt bransje.
  • Arbeidsgrupper på 4–6 personer ser filmene, diskuterer arbeidsmiljøutfordringer og utvikler tiltak.
  • Diskusjonene støttes av plansjer og veiledninger som relaterer filmene til arbeidshverdagen.
  • Hovedmålet er å identifisere forbedringsområder og lage konkrete tiltak gjennom en handlingsplan.
  • Tiltakene implementeres og følges opp for å evaluere effekten over tid.

Relevant innhold

– En bra dag på jobb er en kombinasjon av forskning om hva som er de mest utbredte arbeidsmiljøutfordringene i ulike bransjer og dialog med virksomheter, forklarer forsker og prosjektleder for En bra dag på jobb, Elisabeth Goffeng.

Hun forteller at de i arbeidet har besøkt flere banker og snakket med ansatte og ledere, for å kvalitetssikre arbeidet med tanke på språk og innhold. 

– Da blir innholdet i verktøyet mest mulig gjenkjennelig og relevant for dem som skal bruke det, mener hun.

Goffreng forteller videre at verktøyet skal skape rom for samtale mellom ansatte og ledelsen om eget arbeidsmiljø og gir tips og råd til hvordan styrke arbeidsmiljøet. 

– De som lykkes med arbeidsmiljøarbeidet, er nemlig de som har et godt partssamarbeid på arbeidsplassen, slår hun fast.

Flunkende nytt

Verktøyet En bra dag på jobb ble først laget i 2019, med bakgrunn i Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, som har som mål å redusere sykefravær og frafall og inkludere flere ved å jobbe målrettet med forebyggende arbeidsmiljøarbeid.

STAMI lanserer verktøyet for omtrent fire nye bransjer i året, og verktøyet for bank/finans/forsikring ble lansert for bare noen uker siden. 

På grunn av dette, er det vanskelig å vite hvor mange som allerede har brukt det – først må det bli kjent at det i det hele tatt finnes for bransjen nå.

I 2023 ble det bestilt over 4000 plansjer til bruk av verktøyet, og nettsiden enbradagpåjobb.no hadde i overkant av 114.000 besøk.

Gode tilbakemeldinger

Goffreng forteller at noen tilbakemeldinger de har fått, er at En bra dag på jobb gjør det enkelt å komme i gang med samtalene om utfordringene på arbeidsplassen. I tillegg til dette, har de fått høre at verktøyet gjør det enklere å vende blikket innover mot seg selv som bedrift, istedenfor å gjøre generelle tiltak. 

– Man får rett og slett noe mer konkret å jobbe med, sier Goffreng.

– Når man ser på filmene og diskuterer hvilke utfordringer man kjenner seg igjen i og som man har i sin egen jobb, så er det lettere å komme frem til tiltak som treffer riktig.