RESULTAT
SB 1 Helgeland får fart på utlånsveksten:
– Den nye strategien har fungert
Banken tar ned tapene med 47 millioner fra første til andre kvartal og er fornøyd med at kjernedriften gir gode resultater for perioden.

Sparebank 1 Helgeland har snudd skuta rundt etter et noe trøblete første kvartal, og leverer sterke resultater for andre kvartal med et resultat etter skatt på 139 millioner kroner, opp fra 111 millioner kroner i samme periode året før.
Bankens egenkapitalavkastning økte til 12 prosent, opp fra 11 prosent i samme periode i fjor, og SB1 Helgeland rapporterer også en 12 måneders utlånsvekst på 4,6 prosent, en betydelig forbedring fra 1,5 prosent i fjor.
Bankens utlånsvekst stod i en periode stille, med marginale økninger kvartal for kvartal, men fra første til andre kvartal i år ser vi et etterlengtet hopp på 2,3 prosent.
– Vi har jobbet hardt og målrettet for å snu den stagnerende veksten i personkundeporteføljen som vi opplevde tidligere i år, sier Anne Ekroll, finansdirektør og CFO i banken.
– Samtidig har vi også sett en økning i aktiviteten i markedsområdet, noe som har hjulpet oss med å oppnå vekst både i bedriftsmarkedet og personmarkedet. Jeg er veldig fornøyd med veksten hittil i år på 2,3 prosent. Det gir en forbedret 12 måneders vekst sammenlignet med andre kvartal 2023, da veksten var på 1,5 prosent, mens den nå ligger på 4,5 prosent. Dette viser at vi er konkurransedyktige med fokus på ikke bare vekst, men også lønnsom vekst, sier Ekroll.
Tap ned med 47 millioner
Sparebank 1 Helgeland har redusert tapene sine kraftig dette kvartalet, til 6 millioner kroner. I første kvartal 2024 hadde banken tapsnedskrivninger på 53 millioner kroner.
– Vi hadde en kunde som satte seg opp som luksusmegler innen sjømat. Planen var god, men timingen var elendig. Selskapet ble startet like før pandemien og når restaurantene stengte, så mistet de hele kundegrunnlaget sitt. Det gjorde at de ikke kom seg igjen og dessverre gikk konkurs, forklarte administrerende direktør Hanne Nordgaard den gang til BankShift.
– I første kvartal hadde vi betydelige tapsnedskrivninger, blant annet på grunn av en enkeltkunde. Dette førte til betydelige tap for oss. Vi har hatt en grundig gjennomgang av porteføljen, og selv om det alltid er en viss usikkerhet knyttet til tap, er vi svært fornøyde med resultatene i andre kvartal, sier Ekroll.
Hun forteller at banken har en godt etablert risikostyring, og nå ser en økt aktivitet i markedet som bidrar til å betjene økte kostnader, inkludert lønns- og lånekostnader.
– Vi har stor tro på fortsatt vekst, og at denne veksten vil være sunn, sier Ekroll.
Ren kjernekapital falt til 17,3 prosent fra 18,9 prosent, mens innskuddsdekningen holdt seg relativt stabil på 67,1 prosent, ned fra 67,7 prosent i samme periode i fjor.
Ny startegi gir utslag
I forrige kvartal fortalte Nordgaard at banken ville la seg inspirere av Sparebanken Sogn og Fjordane, som hadde over 50 prosent av veksten utenfor det geografiske området sitt.
– Strategien vår om å vokse utenfor vårt geografiske område ved å bruke utflyttet lokalbefolkning som en inngang til nye kunder, har fungert, forteller Ekroll.
Hun sier at de i tillegg har lignende prosjekter i hjemmeområdet sitt, og at disse fokusområdene, sammen med økt aktivitet og større omsetning av leiligheter og boliger, har bidratt til veksten i personmarkedet.
– Det skjer absolutt med på personmarkedet nå.
– Dere har tidligere nevnt at konkurransen om personkundene har vært tøff, noe som har påvirket deres nettorente positivt, men veksten negativt. Har dere sett noen endring i dette mønsteret i andre kvartal?
– Vi har en viss reduksjon i rentenetto, men vi er veldig fornøyde med resultatene hittil i år, svarer Ekroll, og legger til at banken har oppnådd en resultatforbedring på rundt ti prosent sammenlignet med fjoråret, med betydelig utlånsvekst og lave nedskrivninger.
– På inntektssiden er konkurransen stor, men vi er veldig fornøyde med å være konkurransedyktige med lønnsom vekst. Første kvartal var noe preget av utbytteutdeling, og resultater for denne perioden påvirkes ofte av andre ting enn kjernedrift, så vi er fornøyde med gode resultater fra kjernedrift i andre kvartal. I tillegg til vekst, har vi stort fokus på kostnadssiden.
Økt aktivitet i regionen
På Helgeland er det nå mye industrietablering, og Ekroll forteller at banken er godt posisjonert til å støtte små og mellomstore bedrifter som er underleverandører til disse store prosjektene.
– Et godt eksempel er flyplassen, hvor vi har en betydelig markedsandel og ser gode vekstmuligheter. Sparebank 1 Helgeland er godt etablert blant de fleste bedriftsaktørene på Helgeland, og vi ser også mange muligheter innen reiseliv, industri og havbruk, forteller hun.
Selv om makroøkonomiske forhold påvirker bedriftene, ser banken nå en trend med økt aktivitet, noe som gir bedriftsmarkedet bedre evne til å betjene økte kostnader og investeringer.
– Det er likevel noen utfordringer i enkelte bransjer som er avhengige av en rentenedgang, som ifølge Norges Bank og rentemøtet i går, sannsynligvis ikke vil komme før utpå neste år, sier Ekroll, og legger til:
– Vårt største fokus er å sikre en god kjernedrift, med vekst, akseptable tap og kontroll på kostnadene.