RESULTAT

SB 1 Nord-Norge øker EK-avkastningen med over syv prosentpoeng

Banken øker bunnlinja markant, og skal nå kutte ned på kostnadene ved å bremse antall ansatte.

Hanne Karoline Kræmer, konsernsjef i Sparebank 1 Nord-Norge.
Publisert Sist oppdatert

Sparebank 1 Nord-Norge rapporterer et overskudd på 3,4 milliarder kroner før skatt for årets tredje kvartal, med en egenkapitalavkastning på 22,9 prosent, opp fra 15,6 prosent i samme periode året før.

Konsernsjef Hanne Karoline Kræmer fremhever at det nordnorske næringslivet står stødig til tross for krevende økonomiske tider, med lav arbeidsledighet og ingen stor økning i konkurser.

– Vi eksporterer fortsatt varer verden trenger, og lav kronekurs er gunstigere i nord enn i sør. Vi har også svært lave tap, ut over modellmessige avsetninger. Den gunstige makroen vises i resultatene våre, sier Kræmer i en børsmelding.

Oppdrett står sterkt

I presentasjonen av tallene kan Kræmer fortelle at banken har sett rekord i norsk sjømateksport til tross for utfordringer som dårlig omtale av oppdrettsnæringen og kvotenedganger. 

– Når vi ser på de økonomiske utsiktene, har vi gått fra en forventning om nedgang til en stabil utvikling i nordnorsk økonomi, og det er nå lyse utsikter for transaksjonsmarkedet. Samtidig følger vi kronekursen nøye, forteller hun.

Hun sier også at reiselivet opplever svært positive forhold. 

– Bedrifter i Nordland og Troms rapporterer om en situasjon de beskriver som ‘veldig god’, med høy aktivitet, spesielt fra utenlandske besøkende. Dette skaper kapasitetsutfordringer på enkelte destinasjoner.

I korte trekk: SB1 Nord-Norge Q3 2024

🟢 Egenkapitalavkastning: 22,9 % (15,6 %) 

🟢 Brutto utlånsvolum: 151,0 mrd. (143,1 mrd.) 

🟢 Kostnadsprosent: 28,5 % (34,5 %) 

🟢 Resultat etter skatt: 2,81 mrd. (1,79 mrd.)

🔴 12 måneders utlånsvekst: 7,3 % (7,6 %)

🔴 Tap: 86 mill. (25 mill.) 

🔴 Innskuddsdekning: 83,4 % (86,1 %)

🟢 Netto renteinntekter: 3,0 mrd. (2,63 mrd.)

🟢 Netto rentemargin: 3,03 % (2,76 %)

🔴 Ren kjernekapital: 15,7 % (17,6 %) 

Skal redusere antall ansatte

Kræmer forteller i børsmeldingen at til tross for de gode resultatene, arbeider banken nå med forenkling og å fjerne tidstyver og ikke-produktivt arbeid. 

– Planen vår er at vi bare skal erstatte 80 prosent av de som slutter de neste årene. Normalt slutter mellom 100 og 120 mennesker i konsernet i løpet av et år. Gjennom bare å erstatte 4 av 5, vil dette gi årlige besparelse på cirka 10 millioner kroner i 2025, økende til 40-50 millioner kroner i 2027, sier hun.

Hun legger til at dette er en bedre metode enn «tradisjonelle, og dyre, sluttpakkeløsninger».

Finansdirektør Bengt Olsen sa under presentasjonen at kostnadene har økt noe i kvartalet, og peker hovedsakelig på økte lønnsutgifter.

Likevel er han godt fornøyd med den underliggende kostnad-til-inntektsraten (cost to income) er nå 29,5 prosent, for første gang under 30 prosent i et kvartal når de ser bort fra engangseffekten på 452 millioner av transaksjonen med Eika. 

Fremtind og forsikring gir milliardhopp

Banken har hatt solid vekst på alle forretningsområder, inkludert en annualisert utlånsvekst på 7 prosent i bedriftsmarkedet og 7,5 prosent i personmarkedet. 

I tillegg leverer datterselskapene et resultat som er 20 prosent høyere enn fjoråret på samme tid, noe som resulterer i et bidrag på 248,7 millioner kroner.

Til tross for gode tall og lave tap i forhold til avsetninger, økte utlånstapene til 86 millioner kroner for tredje kvartal, opp fra 25 millioner samme tid i fjor.

Bankens eierskap i Sparebank 1-alliansen gir også god avkastning, særlig fra selskapene Fremtind og Sparebank 1 Forsikring. 

– Over tid har vi vært noe misfornøyd med gruppens prestasjoner, men i dette kvartalet har gruppen levert svært gode resultater, sa Olsen under presentasjonen.

Vekstambisjoner og tap

Når det gjelder vekstambisjoner, har SNN satt mål for personmarkedet mellom 2 til 4 prosent, mens bedriftsmarkedet har en ambisjon på 4 til 7 prosent, forteller Olsen.

Tapene har økt fra 25 til 86 millioner kroner fra samme periode i fjor, og dette forklarer Olsen i presentasjonen at skyldes avsetninger på ett større fiskeriengasjement, samt mindre avsetninger knyttet til eiendom.