REKRUTTERING
SB1 Gudbrandsdal har hentet 26 personer det siste året: – Det indre arbeidsmarkedet vi har skapt er veldig verdifullt
Utskiftninger, vekst og nye arbeidsoppgaver har gjort at Sparebank 1 Gudbrandsdal har måttet rekruttere tungt over det siste året.

Sparebank 1 Gudbrandsdal har i løpet av det siste året ansatt 26 nye personer i banken. Banksjef Per Ivar Kleiven forklarer at det er flere årsaker til den tunge rekrutteringen, og at banken har skapt sitt eget kompetansesenter for karriereutvikling.
– Vi har drevet med litt andre ting òg da, sier Kleiven til BankShift mens han ler.
– Vi er inne i en periode der vi bruker mye tid på rekruttering. Det har en sammenheng med at vi har gjort en del utskiftninger i ledergruppa, noe vi har brukt en del ressurser på. Man tenker jo at kontinuitet er bra, men baksiden er at når man først gjør forandringer, så blir det litt å gjøre, sier han.
I tillegg forteller Kleiven at SB1 Gudbrandsdal nå opplever en periode med god vekst, som også gjør at banken trenger flere folk til å veksle forretningsvolumet til inntekter. Men det er også utfordringer som gjør at banken ansetter.
– Reguleringen fra myndighetene er også en vesentlig driver. Vi har bruk for mer ressurser på etterlevelse, økonomisk kriminalitet, AML og svindel. Alle ting som bekymrer oss, der må vi ha nok folk. Derfor har vi brukt 2024 til å bygge en robusthet i ansattstokken, sier Kleiven.
Et indre arbeidsmarked
I tillegg til rekrutteringen har banken noe Kleiven kaller for en form for skole, for å bygge nødvendig kompetanse for banken internt.
– Vi har laget en skole på innsiden av banken, spesielt for de som jobber i kundegrensesnittet. Da er strategien å hente inn unge, ofte nyutdannede, og skolere dem på kundesenteret før vi tar dem ut i rådgiverposisjoner eller andre interne stillinger, sier Kleiven.
– Det indre arbeidsmarkedet vi har skapt er veldig verdifullt, og at våre medarbeidere ser at de har karrieremuligheter innad i banken, det er veldig viktig, legger Kleiven til.
Opplever banken som attraktiv
Når det kommer til de mer spesialiserte rollene som banken rekrutterer, har SB1 Gudbrandsdal funnet de eksternt. Og selv om banken ikke ligger sentralt i forhold til de største byene i landet, opplever Kleiven at banken har god tiltrekningskraft.
– Arbeidsmarkedet er fortsatt stramt, men vi har vært heldige med mange, gode søkere. Det er en gave for banken at vi blir oppfattet som en attraktiv arbeidsgiver. Så ser vi jo at det er mange bedrifter ute i distriktene som sliter med rekruttering, og vi kan merke det av og til vi og. Men nå har vi hatt gode søkere, sier Kleiven.
50 prosent av de nyansatte er ansatt på hovedkontoret til banken, men der er også flere nyansatte på kontoret på Lillehammer, hvor banksjefen ser potensial for vekst.
– Vi har god spredning på hvor vi har ansatt, både på Otta og på Ringebu, men utenom hovedkontoret er det sør i markedsområdet vårt, da på Lillehammer, vi har ansatt flest. Det er også der de største mulighetene for vekst ligger, da vi har lav markedsandel der, sier han.
– Vil vi få se flere ansettelser på Lillehammer fremover?
– Nå tror jeg vi har bygd opp en del fremover, så nå skal vi først og fremst drifte med det vi har, så får vi se etter hvert om veksten blir så sterk at vi blir nødt til å ha flere folk.
Passerte 18 milliarder
Sparebank 1 Gudbrandsdal har nå nærmere 100 ansatte, i tillegg til 20 ansatte i eiendomsmegelerselskapet og 20 andre knyttet til regnskap. Mandag 16. september hadde banken en dag på hovedkontoret for de nyansatte, der den som har vært i banken lengst snart har vært der i ett år, mens sist inn kom for drøye to uker siden.
Banken hadde per 30.06 et resultat etter skatt på 99,8 millioner kroner og passerte nylig en forvaltningskapital på 18 milliarder kroner.