INNOVASJON

Sbanken klar for å innovere igjen: – Jobben vår er å vise at vi gjør kundenes hverdag enklere

Den tekniske fusjonen mellom DNB og Sbanken er ferdig. Dermed er Sbanken klar for å innovere igjen og leder for Sbanken forklarer at de har flere planer som kommer til å slå godt an i markedet.

Leder for Sbanken, Lars Hopland Nestås,
Publisert

Nylig overførte DNB alle sparekunder til Sbankens spareplattform, med det er den tekniske fusjonen av de to bankene ferdig. Sbanken er i dag et bankkonsept hos DNB og leder for konseptet, Lars Hopland Nestås, forklarer at de nå er klar for å begynne å innovere igjen. 

– I fjor gjorde vi mange store endringer, kanskje for mange, og vi kommuniserte for seint. Det er klart at det ikke var positivt for kundene våre. Det har krevd mye ressurser, men forholdene tatt i betraktning, så synes jeg vi har kommet oss gjennom det på en god måte. Nå når vi legger den tekniske fusjonen bak oss, så er vi klar til å innovere igjen og jobben vår er å vise at vi gjør kundenes hverdag enklere, sier Hopland Nestås til BankShift. 

Fusjonen mellom de to bankene var turbulent, og det var en del støy i media fra misfornøyde kunder. Hopland Nestås forklarer at de fleste kundene fortsatt er hos Sbanken. 

– Vi mistet noen kunder og noen kunder flyttet vi over til DNB, så det er færre kunder i Sbanken nå enn det var før fusjonen, men utlånsvolumet er fortsatt større enn når fusjonen ble kjent i 2021. Det som er motiverende nå er at vi begynner å få gode tilbakemeldinger fra kundene våre igjen. Da vi skulle fusjonere, sa vi at det skulle komme kundene til gode og det har vi begynt å levere på. For eksempel er oversikt over egen sparing blitt bedre enn noen gang. Så ryktet om vår død er sterkt overdrevet, ler Hopland Nestås.

Ifølge den siste årsrapporten for Sbanken fra 2022, så hadde banken 500.000 kunder. Netto utlån var på nesten 100 milliarder kroner. 

Et bredere tilbud enn konkurrentene 

Sbanken har lenge hatt et bredt sparetilbud, i tillegg til boliglån og dagligbank. Hopland Nestås mener at bredden i tilbudet vil skille dem fra andre heldigitale digitalkonsepter.

– De fleste kundene våre har ikke bare boliglån hos oss. Det er mange aktive sparere i tillegg til de som bruker oss som hverdagsbank og har boliglånet sitt hos oss. Vi mener at vi har en bredde som mange av konkurrentene våre ikke har og at det gjør det enklere for kundene våre å være totalkunder hos oss, forklarer Hopland Nestås. 

– Det er mange banker som har tatt fondsparing på alvor og tilbyr et stadig bredere tilbud. Hvordan skal dere skille dere ut framover? 

– Det kommer tilbake til at det skal være enkelt. Etter at den tekniske fusjonen på spareplatformen ble fullført har vi en del planer som vi tror kommer til å slå godt an, svarer Hopland Nestås. 

Skal nå bredere 

Hopland Nestås har IT-bakgrunn og har hatt flere lederroller i Sbanken siden han startet i banken i 2014. Han overtok som leder for Sbanken i fjor etter tidligere leder, Øyvind Thomassen, gikk over i rollen som leder for digitalt salg til alle personkunder i DNB. Teamet Hopland Nestås leder i dag består av 12 personer, men han poengterer at det ikke er så lett å regne hvor mange som jobber med Sbanken i dag. 

– På en måte er vi flere enn vi var i Sbanken, det er mange avdelinger i DNB som leverer til oss. For eksempel antihvitvasking og teknisk utvikling. Vi har også dedikerte folk på kundesenteret. Rollen til mitt team er å være navet i Sbanken som ivaretar merkevaren, verdiforslaget og lønnsomheten i Sbanken, sier  Hopland Nestås.

Ifølge årsrapporten for 2022 hadde Sbanken 345 faste ansatte ved utgangen av det året. I dag sorterer Sbanken under digitalt salg for personkunder i DNB hvor en også har ansvar for å jobbe med verdiforslag i DNBs kundeprogrammer.

Hopland Nestås forklarer at det gir dem mer styrke. 

– Det er positivt at vi får styrken til DNB i ryggen. Mange av løsningene vi tilbyr kan være de samme, for eksempel regningsbetaling. Det er ikke et mål for oss å konkurrere med DNB om løsninger for regningsbetalinger, målet er å levere best mulig tjenester til kundene våre. Jeg tror også at det er en fordel for DNB å ha et litt mindre konsept med en kundebase som forventer innovasjon. Det gir oss mer rom til å prøve nye løsninger som kan kopieres over hvis de fungerer, resonnerer Hopland Nestås. 

– Men hvis dere kopierer hverandre, er det ikke da en fare for at dere en dag er helt like? 

– Nei, det tror jeg ikke. Vi har to merkevarer for å nå bredere ut. Sbanken er mer spisset inn mot en kundegruppe enn det DNB er, og det skal vi fortsette å være, svarer Hopland Nestås. 

Satser på app 

En av beslutningene som skapte støy var at Sbanken fjernet nettbanken for å kun satse på mobilbank. Hopland Nestås mener det var riktig beslutning. 

– Vi jobber for at alt kundene trenger å gjøre i en bank, skal kunne gjøres på mobilen. De fleste kundene våre foretrekker det slik. Hvis kundene føler de trenger en stor skjerm, har vi ikke løst det godt nok i mobilbanken for kjernekundene våre. Det er en av de tingene vi skal jobbe med nå, sier Hopland Nestås. 

– Da dere la ned nettbanken, så måtte Sbanken kundene logge seg inn i DNBs nettbank for å løse enkelte banktjenester. Kan kundene gjøre alt i mobilbanken nå? 

– Nei, man kan gjøre det aller meste, men det er fortsatt enkelte ting man må inn i DNBs nettbank for å løse. Det er en av de tingene som står øverst på listen over det vi skal fortsette å fikse, svarer Hopland Nestås.