VEKST
Sjefen i Trøgstad Sparebank deler rekrutteringshemmeligheter:
– Samlokalisert oss med kompetanse
Administrerende banksjef Lars André Dingstad-Eriksen mener veksthusene til banken er en av hemmelighetene bak hvordan banken klarer å tiltrekke seg kompetansen den trenger, og retter nå fokuset på spare- og investeringstjenester i banken.

Trøgstad Sparebank søker nå å utvide banktilbudet med mer fokusert rådgivning på spare- og investeringstjenester. Dermed søker banken nå etter en ny leder på området.
– Det er en naturlig utvikling for banken. Vi har hatt høy, organisk vekst i flere år på utlånssiden og ønsker å styrke oss mer på andre siden av balansen, med både kundeinnskudd og med investeringer. Et naturlig steg, sier administrerende banksjef Lars André Dingstad-Eriksen til BankShift.
Trøgstad Sparebank har i dag flere rådgivere innenfor feltet, men banksjefen forteller at banken ønsker mer fokus på området, som også vil kunne bli et eget området i banken.
– For bankens del vil det nok bety kundeinnskudd, lokale investeringer og lokal kapital inn. På den måten sikrer vi at lokal kapital blir lokalt, og at den blir satt i sving lokalt. Det er ting vi synes er positivt, sier Dingstad-Eriksen.
Samlokalisering av kompetanse gir resultater
Det å få tak i god kompetanse er ikke alltid like lett, men banksjefen i Trøgstad Sparebank sier at det ikke har vært noe problem for banken, til tross for at man hører om andre bedrifter i nærområdet som sliter med å hente kompetanse.
– Til å være en liten bank har vi hatt veldig god tilgang på flinke folk, og det har vi denne gang også. Det er mye god, lokal kompetanse på søkerlisten, men det har nok noe med hvor vi ligger også, sier han.
Dingstad-Eriksen påpeker at banken har filialer ved flere knutepunkt, som Askim, Ski, Lillestrøm og Fetsund. Og leder for spare- og investering skal kunne velge hvor personen vil jobbe fra, ifølge stillingsannonsen til jobben.
Men det er ikke grunn alene til at Trøgstad Sparebank har klart å hente inn god kompetanse. En viktig faktor har vært veksthusene, som de kalles. Kontorlokalene som bankens filialer deler med andre selskaper banken typisk samarbeider med.
– Etableringen av veksthusene i Askim og Ski har vært viktig. Vi har et motto om at flinke folk ønsker å jobbe med flinke folk, og derfor har vi samlokalisert oss med kompetanse. Der sitter vi 40-60 personer, og der ønsker folk å jobbe, sier han.
Banksjefen mener de har sett en forbedring på søkerlistene etter etableringen av veksthusene, noe som er viktig når man har en lokal tilstedeværelse.
– Vi har vært i vekst i flere år og for et par år siden var vi i underkant av 30 ansatte i banken. Om kort tid skal vi opp i 40, så vi driver mye med rekruttering. Da er det bra for oss små, lokale banker å samle lokale kompetansebedrifter på ett sted. Vi får til mer sammen enn vi gjør hver for oss.
– Det lar også en liten sparebank holde på selvstendig lenger, det gir gode kundeopplevelser og det tiltrekker kompetanse, sier Dingstad-Eriksen om veksthusene.
Ekstern lokalkompetanse
Og det er nettopp et slikt samarbeid Trøgstad Sparebank også bruker når det kommer til rekruttering. Rekrutteringsselskapet People4you hjelper banken med å finne den nye lederen på spare- og investeringsområdet, og selskapet har også kontorer i Askim og Ski.
– Vi er veldig opptatt av å bruke et lokalt rekrutteringsfirma fordi de kjenner den kompetansen som er i lokalmiljøet. Det er deres fagfelt. Vi gjør selvsagt siste vurdering, men vi kommer til å stå fast med å bruke den lokale kompetansen vi har rundt oss. De er også en av våre samarbeidspartnere i veksthuset i Ski, sier Dingstad-Eriksen.
Regnskap-oppkjøp
Trøgstad Sparebank kom også nylig ut med en pressemelding om at banken kjøper seg inn i regnskapskontorene Online Accounting i Indre Østfold, og Økonomikontoret i Nordre Follo, og etablerte Eika Økonomi Øst.
Banksjefen påpeker forskjellene fra det sentraliserte tjenestetilbudet Eika tilbyr alliansebankene, og mener navnet ikke er helt satt.
– Det blir en forlenget arm, på en måte. Det selskapet vi investerer i, som vi kalte Eika Økonomi Øst, er for å sikre lokale arbeidsplasser med lokale rådgivere. I Eika har vi Eika Økonomi, som tilrettelegger for mer synergier på ting også andre banker jobber med, andre steder. Mens på Eika Rengskap, som er Unimicro, handler det litt mer om dataene på regnskap, og det er mer på bedrift.
– Det vi gjør nå er mer som eiendomsmegling for privatsegmentet. Så er det også bare et selskapsnavn i form av et holdingselskap. Siste ord på navn er ikke sagt. Det operative navnet som brukes i dag er fortsatt Online Accounting og Økonomikontoret, så skal vi nok finne et felles navn etter hvert, sier Dingstad-Eriksen.