POLITIKK

Sjeføkonom i Sparebank 1: Bedriftsledere og investorer mener den økonomiske politikken i Norge er «næringsfiendtlig og uforutsigbar»

Rentene vil holde seg høye lenger, takket være regjeringens foreslåtte statsbudsjett. Det spår sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1.
Publisert Sist oppdatert

Nylig skrev BankShift at markedsrentene rykket til etter fremleggelsen av statsbudsjettet, noe som førte til at flere banker jekket opp sine fastrenter på boliglån - etter en periode med rekordstor avstand opp til bankenes flytende boliglånsrenter.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener regjeringens foreslåtte statsbudsjett vil bidra til at rentene holder seg høye lenge, og forespeiler et første rentekutt i mars 2025. Det er flere årsaker til dette, påpeker hun i et notat mandag morgen.

– Det har festet seg et inntrykk blant bedriftsledere og investorer om at den økonomiske politikk i Norge er næringsfiendtlig og uforutsigbar, skriver hun og utdyper:

– Den usikkerhet som da oppstår blant de som skal investere, fører til at de utsetter investeringer, investere i andre land, eller flytte ut av landet. Når kapital flyttes ut av Norge bidrar det til svak krone, og Norges Bank må holde renten høyere enn om kronen var sterk.