UTLÅNSFORSKRIFTEN

Sjeføkonom: – Kanskje vi gir for mye gass?

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sør-Norge, ser kun en økning i antall låneforespørsler i tiden fremover, og ønsker seg en mer fleskibel fastrente.

Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank.

I Norges Banks utlånsundersøkelse står det at bransjen forventer en svak økning i utlån generelt, mens det forventes en nedgang i forespørslene for fastrente, etter at forespørslene skjøt i været de siste to kvartalene.

I desember, da regjeringen gjorde endringer på utlånsforskriften, sa sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 Sør-Norge til BankShift at han håpet endringene kunne øke interessen for fastrente blant husholdningene. Etter et par kvartaler med økning i forespørslene for fastrente, forventer bransjen nå altså et fall. Det tror Knudsen skyldes to ting.

– Det ene, dessverre, er jo at nordmenn er litt enkle. Da den flytende renten gikk opp var det enklere å få innsalg for fastrente og det er spare penger-delen som har skapt oppmerksomhet blant folk, og det har heldigvis gjort at flere tenkte på fastrente.

– Nå er det sikkert flere som også har gjort seg noen tanker om fastrente, og eventuelt konkludert med at man ikke trenger det. Kanskje folk ser at fastrenten trenger mer fleksibilitet, sier Knudsen til BankShift.

– Hvordan skal man gjøre fastrente mer fleksibelt da? Ligger det ikke i navnet at det nettopp er fast?

– I dag må man ta stilling til om man skal ha tre, fem eller ti år med fastrenten, og man bør vel hvert fall ta fem år om man vurderer det, eller ti, og da blir det en viss varighet. Hvis jeg da betaler ned lånet mitt i den perioden vil jeg ha samme rente hele veien, og ikke kunne forhandle. Det er noen praktiske ting der man kanskje kunne håpet at næringen samlet seg og gjorde det litt mer fleksibelt, sier Knudsen.

Allerede et høyt nivå

I undersøkelsen til Norges Bank har også bransjen svart at de forventer at forespørselen på utlån generelt vil ligge på samme nivå som det har gjort. Knudsen spør seg om hva bransjen har lagt i svarene, da det fortsatt er ganske stor vekst i markedet.

– Jeg vet ikke helt hvor god denne undersøkelsen er. Hvis bankene allerede har sett stor etterspørsel siden regjeringen endret i utlånsforskriften, og man legger til grunn for at den etterspørselen skal fortsette. For en uendret vekst fra dagens tall på 0,1 prosent i måneden vil fortsatt gi en vekst på over ett prosent i året i markedet, sier Knudsen.

Og med en slik vekst, tror sjeføkonomen at det kan bli en voldsom vekst i boligmarkedet.

– Finanstilsynet regnet på en effekt på seks prosent på boligprisene, som høres mye ut, men det tyder jo på at forespørslene til bankene er høye. 

– Endringer av utlånsforskriften gjør jo at det blir lettere å få lån for flere, som igjen blir interessant i en periode der boligmarkedet allerede har tatt seg opp. Kanskje vi gir for mye gass? Men jeg ser en økning i etterspørselen, ja, sier Knudsen.