RENTE
Sjeføkonom om rentekuttet:
– Jeg blir ofte beskyldt for å være kontrær, men denne gangen er jeg enig med markedet
Eika Gruppens sjeføkonom mener det er lurt at Bank of England kutter styringsrenten nå, og ser for seg store rentekutt i årene som kommer.
Bank of England (BOE) setter ned styringsrenten for første gang på fire år, det melder E24.
Styringsrenten settes ned fra 5,25 til 5 prosentpoeng og det var knyttet stor spenning til avgjørelsen.
– Vi ser nå at de fleste sentralbanker begynner å sette ned rentene. Fra 2021 og frem til i dag har vestlige land hatt behov for unormalt høye renter, og nå starter en prosess der rentene kommer ned igjen, sier Jan Ludvig Andreassen, som er sjeføkonom i Eika Gruppen.
Han tror det er lurt av BOE å kutte styringsrenten nå, og dette er særlig fordi Storbritannia skal stramme inn finanspolitikken med store skatteøkninger.
– Det kan ha vært tungen på vektskålen her. Den britiske økonomien går hverken veldig bra eller dårlig, men det er definitivt ikke oppgangstider i Storbritannia, sier Andreassen, og påpeker at det var jevnt i avstemmingen om rentekuttet, med en stemmefordeling på 5-4 i BOE.
Store kutt prises inn
Blant de store sentralbankene er Bank of England først ute, men både Sverige og Sveits har allerede kuttet rentene, sier Andreassen.
– Store kutt er nå priset inn i hele EU, Storbritannia, Norge og USA, sier han.
– Dette er mye i forholdt til hva Norges Bank og makroøkonomene sier. Markedet har virkelig tatt av, med lange renter på verdensbasis som har falt med tre tideler bare i juli – det er mye på én måned.
Velger å være fremoverlent
BOE har, i likhet med flere andre sentralbanker, et mål om å holde prisveksten på 2 prosent. I juni falt den til 2,8 prosent, ifølge Office for National Statistics. Til tross for et inflasjonstall godt over målet, settes renten altså ned.
– Spørsmålet er om man skal være fremoverlent, eller om man skal stole på prognosene som tilsier at inflasjonen kommer ned, sier Andreassen om vurderingen som kan ligge bak.
Det britiske pundet svekker seg noe mot den norske kronen etter avgjørelsen.
Ikke så kontrær i dag
Nyheten om rentekuttet i BOE kommer dagen etter at Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve enstemmig vedtok å holde styringsrenten uendret, med en rente i intervallet 5,25-5,5 prosent.
– Vi har ikke fått referat fra USA's sentralbank enda, men vi vet at det var jevnt i Bank of England. Jeg tror Bank of England vil være mer forsiktige fremover, selv om de var først ute med å kutte.
Andreassen mener at man i USA vil se tre rentekutt i år – i september, november og desember.
– Dette er ikke en heroisk prognose, dette er allerede priset inn i markedet. Jeg blir ofte beskyldt for å være kontrær, men denne gangen er jeg enig med markedet, ler han.
Andreassen sier det i markedet er priset inn 8-9 rentekutt i USA, tilsvarende en nedgang på 2,25 prosentpoeng. I Europa er det priset inn rundt åtte rentekutt, samt syv i Norge frem til 2027.
Det som går opp, må komme ned
– Etter rentekuttene i USA i høst, får vi se hva som skjer i Europa og hvordan det vil påvirke Norges Bank.
Andreassen slår fast at vi nå etter mange år med rentehevinger, skal ned igjen, men at det er usikkerhet rundt hvor lavt rentene skal. Det er store rentekutt priset inn i markedet, og ifølge Andreassen er forventningene høyere enn det sjefsøkonomene sier.
– Alle samfunnene i Vesten blir eldre og har lav produktivitetsvekst, noe som fører til svak BNP-vekst – også i Norge. Sånn er samfunnsutviklingen nå, og vi vil se en lav BNP-vekst i all evighet. Da vil rentene tilpasse seg den utviklingen.