MAKRO

Sjeføkonom ser én stor gladnyhet etter at prisveksten dempet seg ytterligere i februar

Matvareprisene faller kraftig - blir spesielt viktig for å få bukt med inflasjonen, mener sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.
Publisert Sist oppdatert

Konsumprisindeksen (KPI) steg 4,5 prosent fra februar 2023 til februar 2024. Prisutviklingen på biler og drivstoff bidro til å dempe tolvmånedersveksten.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kjerneinflasjonen, som ser bort fra energipriser og avgiftsendringer, endte i februar på 4,9 prosent.

– For samlet inflasjon er dette akkurat som ventet. Den store gladnyheten er derimot at kjerneinflasjonen falt markant mer enn både markedet og Norges Bank ventet. For de som ønsker rentekutt, er det fint at de bommer den veien. 

I sum er nemlig dette gode nyheter, mener han.

– Dette trekker ned rentebanen og gjør at håpet om rentekutt i juni ennå lever.

Matvareprisene viktig

Knudsen trekker frem matvareprisene som spesielt spennende akkurat nå. 

– Prisfallet er det største fallet på over 20 år. Det kan forklares med priskrigen mellom de store kjedene. Matvareprisene blir en viktig bidragsyter for å få ned inflasjonen framover.

Også Nordea peker på lavere matvarepriser som den viktigste årsaken bak fallet i prisveksten. Det vil derimot neppe fortsette framover, skriver banken i et notat (ekstern lenke). Der spås det at matvareprisene vil bevege seg sidelengs senere i år.

I sitt notat, holder Nordea fast ved spådommen om at Norges Bank ikke vil sette ned renta før i desember i år, selv om dagens tall isolert sett peker på et tidligere første rentekutt.