VALG I USA

Sjeføkonom tipper Trump: Valget vil gi effekter «som alle vil merke»

Sjeføkonomen i SB1 Sør-Norge mener presidentvalget i USA vil ha reell påvirkning på markedene her til lands, til tross for at bedriftseierne tror det motsatte.

Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sør-Norge
Publisert

– Hvis jeg må tippe her og nå, sier jeg Trump. Vi må i alle fall ta høyde for at det skjer.

Det sier Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sør-Norge. Han forteller at det nært forestående presidentvalget i USA for lengst har begynt å gi utslag i markedet.

– Rentene har økt i tak med sannsynligheten for at Trump blir valgt. Han går til valg på reduserte skatter og økte importavgifter, forklarer Knudsen. 

Han legger til at lavere skatter bidrar til mer press i økonomien og høyere inflasjon. Økte importavgifter vil gjøre varer inn til USA dyrere, og bidrar også til økt inflasjon.

Knudsen påpeker at markedene og rentene beveger seg mye med sannsynlig valgutfall, noe som kan gi store utslag når valgthrilleren er over. I tillegg vil sammensetningen i Kongressen bli viktig for hvordan markedene vil reagere på valget.

– Jeg er vant til å synse om utfallet av makrohendelser, men dette presidentvalget er noe helt annet. Og i meningsmålingene er det tilnærmet dødt løp. Jeg har merket meg at bookmakerne tror at Trump vil vinne, sier Knutsen.

Torsdagens rentemøte

Denne uken er det også rentemøte i USA, og dette avholdes på torsdag. Dette blir en ekstra faktor som kan gi betydelige utslag i rentemarkedet, i både ut- og innland.

– Den amerikanske styringsrenten er ganske høy på nær 5 prosent. Til rentemøtet er det priset inn et rentekutt med nokså høy sannsynlighet i markedet, forteller Knutsen.

– I løpet av sommeren og høsten var det først bekymringer for at arbeidsmarkedet skulle bli svakere, men nå er bildet lysere enn for noen måneder siden, sier han, og refererer til de siste tallene fra USA som viser at arbeidsledigheten holder seg stabil, til tross for at det har blitt skapt noe færre nye jobber enn ventet (E24).

Knutsen tor ikke sentralbanken anser det som like nødvendig med mer stimulans i dette økonomiske bildet, som også er preget av bedre kontroll på inflasjonen.

– Vi fikk nylig tall på en samlet inflasjon på 2 prosent og en kjerneinflasjon på 2,7 prosent. Dermed tror jeg de er beredt til å kutte i kommende møte, og markedet priser også inn over 50 prosent sannsynlighet for nok et kutt før nyttår.

Bedrifter mener valget har liten betydning

SB1 Sør-Norge stilte i oktober spørsmål til bedriftsledere i Norge hvilken betydning valgutfallet ville få for deres bedrift, i forbindelse med deres konjunkturbarometer. 

Her svarte åtte av ti bedriftsledere at de mener det har lite betydning. 17 prosent mente det er best med Harris, og bare to prosent med Trump. 

– Selv om bedriftene ikke tenker at valget har en direkte betydning for dem, er det viktig å være oppmerksom på de indirekte effektene som alle vil merke gjennom rentemarkedet, importpriser verdensøkonomien og finansmarkeder mer generelt, skår Knudsen fast.