FOLKEFINANSIERING

Skal gjøre det enklere for folkeinvestorene å spre risiko

Kameo ønsker å gjøre det like enkelt å investere i lån som i fond, men først skal småinvestorene få økt mulighet til å spre pengene over flere lån – i Sverige. Når nordmenn får samme mulighet, er foreløpig uklart.

Kameo-sjef Sebastian Martens Harung kommer med nyheter for sine svenske kunder. For nordmenn vil det ta litt lenger tid.
Publisert Sist oppdatert

I fjor befestet Kameo posisjonen som Nordens største aktør innen lånebasert folkefinansiering. Selskapet formidlet lån til eiendomsprosjekter for 1,98 milliarder kroner, og ble lønnsomt før første gang.

Nå er Kameo-sjefen Sebastian Martens Harung klar for å gi selskapet et nytt løft. En ny tjeneste skal gjøre det enklere for investorene å fordele pengene på flere lån og dermed spre risikoen bedre.

Ikke legg alle egg i en kurv 

At folkeinvestorene ikke skal legge alle egg i en kurv, har vært et mantra i mange år. ikke bare hos Kameo, men egentlig hos alle folkefinansieringsselskapene som formidler lån.

– Hvis noen har investert i to lån, og et tryner, så har vi en veldig misfornøyd kunde. Vi vil at våre investorer skal kunne eie en portefølje på 50-100 lån. I dag er det vanskelig, men ikke umulig på Kameo-plattformen, sier daglig leder i Kameo Sebastian Martens Harung til BankShift.

Den nye tjenesten lar Kameos cirka 65.000 «kamigos», som folkeinvestorene kalles, sette av et fast beløp per måned som skal investeres, velge fordeling etter risikoklasser og hvor høy rente som ønskes.

– Det kan minne en god del om månedsparingen i fond, som Kron tilbyr, sier Harung.

Blir fulltegnet for fort

Det finnes imidlertid en viktig forskjell. Fond er en tilnærmet uendelig ressurs å investere i, mens eiendomslån er betydelig mer begrenset. Dermed har investorene ingen garanti for at hele månedssparingen blir investert hver gang

– Vårt største problem i dag er at lånene blir fulltegnet på sekunder. I Sverige kan vil fylle et lån på 20 millioner på et minutt, forteller Harung.

Når etterspørselen er større enn tilbudet, investorene mangler million-begrensning på investert beløp og første man til mølla-prinsippet gjelder, betyr det at veldig mange ikke får være med.

Begynner med auto-investering

Derfor kommer auto-investeringstilbudet med ytterligere en nyhet. En forhåndstegningsperiode på 24 timer, slik at alle skal ha en rimelig mulighet til å delta. Blir lånet overtegnet, skjer fordelingen ved hjelp av avkortning.

Er det ikke en fare for at både store og små investorer kan føle seg litt snurt? De store fordi de ikke får investert så mye de ønsker og de små fordi de ikke får plassert hele månedsbeløpet de ønsker å spare.

– Vi må bare prøve å forklare for begge parter at dette vil være bra for alle i det lange løp. For Kameo er det viktig å ha nok «placing power» til enhver tid. Dette gjør oss mindre avhengige av noen få større investorer, mener Harung.

Søknaden om å få auto-investeringsløsningen godkjent er i ferd med å bli sendt inn til den svenske Finansinspeksjonen, og Harung regner med at den delen av prosessen vil være uproblematisk:

– I hvert fall ikke i henhold til EUs folkefinansieringsregelverk som vi forholder oss til i Sverige, sier Kameo-sjefen.

– Hvordan er det i Norge?

– Det vet vi faktisk ikke. I bunn og grunn handler det om automatisering av bud, ikke om porteføljeforvaltning som garanterer en avkastning. Det burde gå bra, men vi har ikke tenkt å bruke dyre advokater på å finne ut av det, sier han.

– Så nordmenn får vente?

– Foreløpig ja, men skulle folkefinansieringsregelverket helt uventet bli godkjent før valget, er vi klare til å rulle ut løsningen dagen etterpå i Norge, sier Harung.