FUSJON

– Skal ha respekt for at det er litt skumlere å komme fra den lille banken

Skue Sparebank går inn i sin fjerde fusjonsprosess på få år. Administrerende banksjef Hans Kristian Glesne forklarer hvorfor.

Administrerende banksjef Hans Kristian Glesne i Skue Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Allerede før den tekniske fusjonen mellom sparebankene Skue og Hjartdal er i boks, går banken i gang med en ny fusjonsprosess - den fjerde på få år. Denne gangen skal Tinn Sparebank med base på Rjukan fusjoneres inn i Skue Sparebank.

– Vi har mye til felles. Begge er i Eika, jeg opplever at kulturene i bankene er like, og vi ligger rett ved siden av hverandre uten overlapp av kontorer. Etter fusjonen med Skue og Hjartdal har det vært et hull i kartet. Vi passer åpenbart godt sammen, sier administrerende banksjef i Skue Sparebank, Hans Kristian Glesne til BankShift.

Han er tiltenkt samme rolle også etter den nye fusjonen. Administrerende direktør Svein Olav Gvammen i Tinn Sparebank trer inn i konsernledelsen om fusjonen realiseres.

– Det er ikke om å gjøre å fusjonere mest og bli den største banken, men vi gjør dette med en grunnleggende tro på at vi blir en bedre bank i lys av utfordringene vi står overfor, sier Glesne.

– Hvilke utfordringer tenker du på?

– Det å være i bank og finans i dag, er som å gå motsatt vei opp en rulletrapp. Man vil tape konkurransekraft om man ikke endrer seg. Løftekraft i bedriftsmarkedet er viktig. De regulatoriske kravene er også på vei opp. Hvis man finner en partner som vi har gjort, med mange fellesnevnere, tror jeg man er bedre rusta. 

Glesne trekker også frem større fagmiljø som viktig drivkraft, og viser til at tidligere fusjoner har bragt med seg vekst og god avkastning for eierne, samt større gavemidler.

Freder staben

Intensjonsavtalen om sammenslåing mellom bankene innebærer at ingen skal miste jobben som følge av fusjonen, bekrefter Glesne.

– Selv om effektivisering og nedbemanning står høyt på agendaen flere steder i bank-Norge?

– Det er klart at når organisasjonen blir større, så er det en del som etter hvert går av med pensjon og det er også noe turnover i bank, så tilpasninger for effektivisering og riktig kompetanseoppsett gjør vi via naturlig avgang. Det har vi gode erfaringer med.

Ekstra belastning

Glesne vedgår at gjentakende fusjonsprosesser kan tære på en organisasjon, men mener Skue er godt forberedt.

– Vi har gjort dette før, så nå tør jeg uttale meg med bastant. De som jobber som kunderådgivere, og dermed kundene, skal i veldig liten grad bli berørt av det indre livet i banken. Da vi fusjonerte Hjartdal og Skue hadde vi organisk tre ganger markedsveksten. Det er et tydelig tegn på at det lar seg gjøre.

– Men organisasjonen som helhet får en ekstra belastning?

– Det stemmer. Sett fra Skue-siden, så har de gjort det før, og har gode erfaringer med å få flere kollegere å diskutere de komplekse problemstillingene vi står overfor med. Det er kjent og trygt. 

– Så skal man ha respekt for at det er litt skumlere å komme fra den lille banken. Det handler om å ha god dialog og skape trygghet. Der har vi også fått erfaring.