RESULTAT

Skriver ned verdien på Kredinor med 769 millioner kroner

Sparebank 1 Gruppen leverer et svakt kvartalsresultat.

Styreleder i Sparebank 1 Gruppen, og administrerende direktør i Sparebank 1 Sørøst Norge, Per Halvorsen.
Publisert Sist oppdatert

Konsernresultatet til SpareBank 1 Gruppen etter skatt i fjerde kvartal endte på 60 millioner kroner, ned fra en drøy halv milliard i samme periode året før, skriver gruppen i en selskapsmelding.

For året 2023 under ett ble resultatet 246 millioner kroner, mot 1,4 milliarder kroner i fjor.

Blant det som dro ned, er en ny verdivurdering av det selskapet Kredinor, hvor 50 prosent av aksjene er kontrollert av bankalliansen. Kredinor er i hardt vært med anklager om kopiering av en gründerbedrift hengende over seg. For kun halvannen måned siden fikk også toppsjef Klaus-Anders Nysteen sparken.

Den oppdaterte verdien medfører en nedskrivning av eierposten og har en negativ resultateffekt på SpareBank 1 Gruppen sitt mor- og konsernresultat på 769 millioner kroner i fjerde kvartal og for 2023 totalt, opplyses det.

Forsikringsselskapet Fremtind, som eies 65 prosent av SpareBank 1 Gruppen og snart vokser med innlemmelsen av Eikas forsikringsvirksomhet, fikk derimot et solid resultat før skatt på 794 millioner kroner i fjerde kvartal, mot 205 millioner kroner i fjor. På årsbasis landet resultatet til Fremtind på 1,1 milliarder kroner, ned fra 1,5 milliarder kroner året før.

Majoritetens andel av konsernresultat til Sparebank 1 Gruppen i fjerde kvartal og for fjoråret var henholdsvis -260 millioner kroner, ned fra 467 millioner kroner, og -174 millioner kroner, ned fra én milliard. 

De største eierne i gruppen er SpareBank 1 Nord-Norge, SMN, og SR-bank, som alle har en eierandel på 19,5 % i Gruppen. Disse bankenes andel av resultatet etter skatt i fjerde kvartal var et tap på 51 millioner kroner, mot 128 millioner kroner i pluss året før. Totalt for året tar disse bankene et tap på 41 millioner kroner på denne posten, mot 175 millioner kroner inn året før.

Kredinors CEO Rolf Eek-Johansen sier i en pressemelding at han forstår det var nødvendig med en nedskrivning av verdiene.

- Den siste tiden har vært krevende, med høy rente og høy inflasjon, noe som rammer oss spesielt på kostnadssiden. Utsikter til lavere rente er positivt for bransjen sett under ett, men samtidig skjerpes konkurransen. Da er det de virkelig gode selskapene som vil gjøre det beste. Kredinor har derfor som ambisjon å være best på drift i bransjen og fokusere på kjernevirksomheten fremover.

Kredinor skal publisere sine resultater for fjerde kvartal 2023 onsdag 14. februar.