RESULTAT
Skyhøy gjennomtrekk og løpske kostnader i den lille Trondheim-banken: – Vi har en del kvartaler å ta igjen
Nidaros har vært gjennom en «ufrivillig» omstilling som har kostet dyrt. Nå ser både banksjefen og styret lys i enden av tunnelen.

Det har vært en tung periode i 167 år gamle Nidaros Sparebank. Egenkapitalavkastningen falt til 6,5 prosent i tredje kvartal, mens driftskostnadene fortsatte å øke og utgjør nå 63,1 prosent av inntektene.
– Vi har vært gjennom en enorm omstilling de siste seks kvartalene, som ikke var planlagt, skriver administrerende banksjef Bjørn A. Riise i en epost til BankShift.
Gjennomtrekk
Det hele bunner ut i utfordringer med staben, forteller han. I løpet av halvannet år har gjennomtrekket vært på om lag 30 prosent, anslår banksjefen, og enda 10 prosentpoeng høyere blant ledende ansatte, fagansvarlige og i personmarkedet.
Riise avviser at det har vært misnøye blant de ansatte, og viser til medarbeiderundersøkelser med gode resultater. Det er ulike årsaker til endringene i arbeidsstokken, sier han, og peker blant annet sykemeldinger, naturlig avgang, og ansatte som har gjenopptatt studier.
– Da ender man opp med at man gjør det man absolutt må gjøre, og så blir det for lite tid til andre ting, skriver Riise.
Skyhøye kostnader
Driftskostnadene har hittil i år vært på 64,1 millioner kroner, opp mer enn 15 prosent fra 55,4 millioner kroner på samme tid i fjor. Kostandsandelen har i samme periode økt til 63,1 prosent fra 57,4 prosent - som er blant markedets desidert dårligste.
De fleste norske banker har en målsetning om en kostnadsandel på under 40 prosent.
Riise viser igjen til utfordringene med staben.
– Det ga mye kostnader til innleie av nødvendige ressurser høsten 2022 - sommeren 2023, og mye kostnader til rekruttering og til nyansatte høsten 2023.
Bankens foreløpig siste nyansettelse kom på plass i andre kvartal i år, og det planlegges nå rekrutteringsfrys i hele 2025. I stedet reduseres staben fra nyttår med to årsverk grunnet naturlig avgang. I tillegg kvitter banken seg med et halvt innleid årsverk.
– I sum ga dette oss alt for mye «andre driftskostnader» en periode, og så har deler av de nå endt opp som lønnskostnader, soer Riise, som mener det er både bedre og billigere enn innleie.
– Heldigvis har vi en stamme av ansatte som har stått ekstra hardt på for banken og kundene hele vegen. Men betydelig vekst i lønnskostnader per nå – er på mange vis for lite lønnskostnader og for mye innleie en periode, mener han.
Lav veksttakt
Utfordringene har ført til lav vekst og på noen områder, deriblant bedriftsmarked, en tilbakegang for banken.
– En annen effekt – som vi nok undervurderte varigheten av – var at dette gikk betydelig ut over fart og vekst i en del kvartaler, og dermed også våre inntekter, skriver Riise.
Kvartalsrapporten viser at banken dro inn 33,8 millioner kroner i tredje kvartal isolert sett, et par millioner bedre enn i fjor. Kostnadene har imidlertid også økt i kvartalet, fra 19,1 til 24,1 millioner kroner.
Det ga et resultat av ordinær drift etter skatt på 5,7 millioner kroner. Verdiendringer knyttet til investeringer i egenkapitalinstrumenter dro imidlertid totalresultatet ned til 2,7 millioner kroner.
– Nå har vi hatt to måneder på rad hvor budsjettet på personmarked er innfridd, for første gang på ganske lenge. I tillegg ser mengden av saker og kunder på veg inn bra ut. Det var til dels hardt prispress på PM i Trondheim første del av året, men det har roet seg, skriver Riise.
Den svake utviklingen i BM forklarer han med makroøkonomiske forhold, som at kunder har solgt eller fusjonert.
– Der har vi nå saker som gir ønsket vekst ut året. Vi tror også tilgangen på gode nye SMB-kunder vil holde seg oppe ganske lenge, men det er begrenset hvor mye vekst man kan ha på BM over tid av mange årsaker, skriver Riise.
Lysere tider
Banksjefen har imidlertid liten tvil om at veksten skal ta seg opp fremover.
– Nå er vi fullt bemannet igjen, organisasjonen er satt sammen på nytt, og vi er klar for å øke veksten og inntjeningen igjen. Noe vi absolutt trenger. Vi har en del kvartaler å ta igjen, men vi opplever å være i godt driv nå så det må vi få til. Bank er langsiktig business.
Det er noe styret i banken ser frem til, som skriver følgende i rapporten for tredje kvartal:
«En lengre omstillingsprosess er derfor ferdigstilt noe vi forventer vil gi betydelige effekter på vekst fremover. Vi har behov for økt inntjening og bedre EK avkastning, og mener vi nå er rigget for det fremover etter å ha vært gjennom en stor, dyr og omfattende omstilling de siste 1,5 år.»