ARBEIDSLIV
Slik er bankenes hyttetilbud til egne ansatte
Noen banker satser på skjærgård, andre på rorbuer, andre igjen på en smak av Spania – og noen satser ikke på ferieboliger i det hele tatt. Her er en oversikt over noen av de største bankenes hyttetilbud.

Ansatte i norske banker har tilgang til en rekke ulike ferieboliger gjennom arbeidsgiverne sine.
Fra rorbuer i Lofoten til leiligheter i Spania – tilbudet er populært blant de ansatte, men organisert på svært ulikt vis mellom bankene.
DNB leder an med desidert flest hytter, og én storbank har valgt å ikke tilby dette godet til sine ansatte – foreløpig.
DNB satser på norsk hyttekos
Solveig Løken Hedenstad har hatt ansvar for vedlikehold, forvaltning og drift av DNB sine ferieboliger i ti år. Banken har også et uformelt «hyttestyre» som er med på å forvalte feriestedene.
DNB eier 58 av sine 59 feriesteder selv – én er leid – og tilbyr i tillegg noen få timeshare-løsninger.
– Stedene er tilgjengelige for alle ansatte, samt ansatte som har gått av med pensjon – men disse prioriteres etter de ansatte, sier Hedenstad til BankShift.
Hyttene benyttes av flere tusen ansatte hvert år, ifølge DNB. I høst åpnet banken også ordningen for ansatte i Sverige, Danmark og Finland, etter at overgangen til Vipps som betalingsløsning midlertidig hadde stengt dem ute.
DNB har 21 hytter ved sjøen og 38 ved fjellet, alle lokalisert i Norge. Tidligere hadde banken noen leiligheter utenfor Cannes, men disse ble avviklet på grunn av kostnader og lav nytteverdi.
– Vi har også hatt eiendommer i Sverige, men solgte disse for å investere mer i norske hytter. Vi prioriterer å støtte norsk næringsliv og bruker lokale håndverkere, sier Hedenstad.
Moderne standard
Hedenstad forteller at blant de mest populære destinasjonene er Sjusjøen, Beitostølen, Geilo, Kvitfjell, Trysil, Larvik og Stavern. I tillegg har banken rorbuer i Nusfjord i Lofoten.
Alle hyttene holder det hun omtaler som god norsk hyttestandard, med vann, strøm og moderne bad og kjøkken med integrerte hvitevarer.
– Jeg begynte å pusse opp hyttene i 2015. Da hadde jeg sett en del hytter og hadde en god plan på hvor jeg skulle begynne. Først solgte vi en eldre hytte uten innlagt vann og utedo, og brukte midlene til å oppgradere andre, forklarer hun.
I tillegg til feriebruk, benyttes DNBs hytter til samlinger og arrangementer.
– Flere steder har vi hytter i nærheten av hverandre, noe som gjør det praktisk for grupper. Det samme gjelder Skarverennet, hvor vi leier ut hyttene til ansattes idrettslag. På Ustaoset er det kiting-grupper som benytter tilbudet, og i Hafjell leier Trondheims-gjengen hyttene våre i forbindelse med skirenn, sier Hedenstad.
Lavere leiepriser – obligatorisk utvask
Vedlikehold av hyttene dekkes av utleieprisene, som ifølge Hedenstad ligger betydelig under markedspris.
– Selv om noen kanskje ikke synes det er veldig billig å leie våre feriesteder, er prisene våre på et helt annet nivå enn det øvrige markedet og kan ikke sammenlignes direkte, sier hun.
Banken har også innført obligatorisk utvask, noe som har skapt reaksjoner.
– Det har vært litt rabalder om dette, men jeg mener det er en god løsning. Dette innførte vi i forbindelse med pandemien, og jeg fikk styret med på å beholde denne ordningen, forteller Hedenstad.
Intervjuet ble gjennomført like før Hedenstad gikk av med pensjon, og DNB opplyser at arbeidet med feriestedene vil bli videreført i People & Communication.
Viva España
Sparebank 1 Sør-Norge har fortsatt ingen felles løsning for det relativt nyfusjonerte konsernet, men de som har vært ansatt i Sparebank 1 SR-Bank har tilgang til 16 ferieboliger – ti eid og seks leid. Tolv av dem er i Norge, mens fire er i Spania.
Ifølge Eirik Elholm, som er ansvarlig for ordningen, benytter 40 prosent av de ansatte seg av tilbudet årlig.
– Hyttene kan bookes både gjennom faste søknadsrunder og utenom, dersom de er ledige. Prisen per overnatting er lav, og ment å dekke vedlikehold av hyttene, sier Elholm til BankShift.
De som tidligere jobbet i Sparebank 1 Sørøst-Norge har tilgang til ferieboliger via Daysoff – en ordning hvor ansatte får midler til å leie blant 220 ferieboliger i inn- og utland.
Har ikke feriesteder
Sparebanken Vest har valgt å ikke tilby feriesteder til sine ansatte.
Om storbanken Sparebanken Norge kommer til å satse på disse frynsegodene, er foreløpig uklart.
– Vi har ikke feriehytter i Sparebanken Vest, men andre ansattgoder som for eksempel rabatt på lån og forsikring, bonusordning, god pensjonsordning og mulighet til å kjøpe rabatterte egenkapitalbevis, skriver Hanne Dankertsen, kommunikasjonsrådgiver i Sparebanken Vest, i en e-post til BankShift.
Rift om hyttene
Sparebank 1 Østlandet har derimot ferieboliger både på fjellet og i Sverige. Ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Marte Goplen er etterspørselen stor.
– Det er stor etterspørsel etter, og rift om, fritidsboligene våre, bekrefter hun per e-post.
Banken har ulike typer hytter og leiligheter tilgjengelige på «typiske fjelldestinasjoner» i Norge og i den svenske skjærgården – totalt har de seks enheter på fjellet og tre i Sverige, med et belegg som varierer mellom 54 og 84 prosent.
– Her kan ansatte leie seg inn mot en sum som skal dekke kostnadene ved driften av hyttene, ta en pause fra hverdagen og nyte naturen.
Goplen forteller at ferieboligene er utstyrt med alt man trenger for et godt opphold. Det er også et godt utvalg av aktiviteter i nærområdene, som fotturer, fiske og ski, avhengig av sesongen.
Fjellhytte og skjærgård
Kristian Ralger i Handelsbanken opplyser at bankens ansatte har tilgang til å leie hytte på Geilo og booke private opphold på kurs- og konferansesenteret Södergarn på Lidingø utenfor Stockholm.
– Det er også mulig å booke opphold på ansattstiftelsens feriested Långbäling i Stockholms skjærgård, skriver han til BankShift i en e-post.