KUNDEKONTAKT
Slik jakter BN Bank useriøse kunder: – Vi har blitt en mer krevende bank å etablere seg i
Med en mer omfattende etableringsprosess for kundene har BN Bank klart å luke ut de useriøse kundene, ifølge bankdirektør.

I 2021 inngikk BN Bank samarbeidet «Tettpå boligkjøper» med Skatteetaten, med utgangspunkt i tiltaket «Tettpå», hvor offentlige etater, partene i arbeidslivet, byggebransjen, eiendomsmeglerbransjen, finansnæringen og interesseorganisasjoner skal hjelpe forbrukere med å velge seriøse håndverkere og redusere etterspørselen etter useriøs arbeidskraft.
– Mesteparten av det som skjer med useriøs arbeidskraft i byggenæringen er finansiert av banker. De fleste låner penger til oppussing, så vi finansierer en del av næringslivet vi ikke vil finansiere, sier direktør for privatmarked Endre Jo Reite i BN Bank til BankShift.
Med useriøs arbeidskraft menes det personer og bedrifter som ikke betaler moms, skatt, eller registrerer arbeidet korrekt. Noe som enkelt kan løses om man spør kundene sine flere spørsmål, mener Reite. I januar lanserte de en egen rapport om temaet.
Opplæring av rådgivere
Reite forteller at han visste om samarbeidet i Tettpå fra tidligere, og tok dermed kontakt med Skatteetaten for å se på hvordan BN Bank kunne innarbeide og koble den informasjonen banken gir til sine kunder på valg av seriøse aktører, og formidle risikoen i å velge useriøse aktører.
På den måten kan banken ha bedre kontroll over bedriftene pengene blir overført til, samtidig som man hjelper kundene med å velge rett før penger blir overført.
– Vi har sett at rådgiverne våre setter pris på å få mer kunnskap. Vi har kjørt intern opplæring sammen med Tettpå og partene i arbeidslivet om hvordan man kan se forskjell på seriøse og useriøse aktører, og vi ser også at kundene våre kan mer nå enn hva som var tilfellet før, sier Reite.
Et av verktøyene BN Bank bruker i sitt arbeid med å luke ut de useriøse aktørene, er det norske tech-selskapet Strise, som samler bedriftsinformasjon på ett sted.
Reite forteller at BN Bank ser på regnskap, konkurshistorikk, samt flere godkjenningsordninger og om bedriften er registrert i disse.
– Vi har skaffet oss bedre data på hvilke kjennetegn de useriøse aktørene har. Det gjør oss i ganske god stand til å spå hvem av våre småbedriftskunder som kan være useriøse og sånn sett følge tettere med på transaksjonene der, sier han.
Tyngre prosess
En del av ombordprosessen hos BN Bank har også blitt mer krevende. Banken spør flere spørsmål, slik at det skal bli brysomt for de useriøse aktørene å bli kunder av banken.
Det kan også komme med en nedside, spøker Reite.
– De useriøse vil ikke, eller kan ikke, svare på alle spørsmålene, så da velger de andre. Nedsiden her er at da går de til Bytt.no og skriver at vi er verdens dårligste bank, sier Reite mens han ler.
– Det er kanskje det aller viktigste, på antihvitvaskingsavdelingen og på næringslivsavdelingen mot småkunder, at vi har blitt en mer krevende bank å etablere seg i. Vi har fått kunnskap om hvordan selskapene som svindler ser ut, sier Reite.