ARBEIDSLIV
Slik legger fire banker til rette for ansatte med barn
Få oversikt over bankenes ulike fordelsprogrammer for bankansatte med småbarn.

I en tid hvor Norge opplever rekordlav fruktbarhet, undersøker BankShift hvordan noen av de største bankene støtter ansatte som balanserer foreldreliv og karriere.
Hver bank har sine styrker avhengig av hvilke aspekter av arbeidslivet man verdsetter høyest. Noen fokuserer på tiltak som hjelper på tidsklemma, mens andre har ordninger for å spesielt tiltrekke seg yngre arbeidstakere.
Felles for alle bankene som hadde muligheten til å svare på spørsmålene, er at de tilbyr en god blanding av fleksibilitet, økonomisk støtte og muligheter for karriereutvikling selv i småbarnsfasen av foreldrelivet.
Automatiske lønnshopp
Petter Gjerpe, HR-sjef i SpareBank 1 Nord-Norge, forteller at banken har flere tiltak for å støtte akkurat disse arbeidstakerne.
– Vi tilbyr fleksibilitet rundt start- og sluttider i arbeidsdagen, noe som er avgjørende for småbarnsforeldre, sier Gjerpe.
Ansatte med barn til og med andreklasse kan justere arbeidstiden med opptil en halv time om morgenen og ettermiddagen for å imøtekomme hente- og bringetider til barnehage og skolefritidsordning. Dette skjer uten lønnstrekk, men skal kun brukes «ved behov».
SNN prioriterer også parkering i Tromsø sentrum for småbarnsforeldre, og gir fire ekstra fridager årlig til alle ansatte med barn.
SNN trekker også frem at de tilbyr alle sine ansatte som har vært i foreldrepermisjon i mer enn fem måneder, et lønnshopp på 1,7 prosent når de kommer tilbake i arbeid.
Dette er en ordning som Finansforbundet fikk på plass i lønnsoppgjøret med Finans Norge i 2018. I følge denne skal alle ansatte som har vært i foreldrepermisjon i minimum fem måneder, gis minst ett lønnstrinn når de kommer tilbake på jobb. Dette gjelder både kvinner og menn i hele næringen.
Støtte under svangerskapet
DNB er den eneste banken som melder at de tilbyr bedriftshelsetjeneste og tilrettelegging allerede under svangerskapet.
I tillegg dekker de lønnsdifferansen mellom offentlig støtte og den ansattes fulle lønn ved foreldrepermisjon, fleksibel arbeidshverdag og opererer med en lønnet velferdspermisjon for oppfølging av barn: ammefri og fri til helsehjelp, barnehage- og skoletilvenning.
DNB er også den eneste banken i BankShift sin undersøkelse som har tall på hvor mange av deres ansatte har barn: rundt 20 prosent av deres ansatte har barn under tolv år.
– Vårt mål er at familieliv ikke skal hindre karrieremuligheter, sier en talsperson for DNB.
Fleksitid og barnehageplass
Maria Isabelle Jøsok Bjørngaard, midlertidig kommunikasjonssjef i SpareBank 1 SMN, svarer ikke spesifikt på hvordan banken legger til rette for sine ansatte med barn. Hun forteller imidlertid at banken har støtteordninger som inkluderer fleksibel arbeidstid, permisjoner og et lønnssystem som beskytter ansatte i foreldrepermisjon.
Sparebank 1 SR-Bank fokuserer på det de kaller en livsfasepolitikk som inkluderer fleksitid spesielt tilrettelagt for småbarnsforeldre.
De har også en egen ordning med periodevis redusert arbeidstid for ansatte med barn i barnehage eller SFO, som har en partner som er borte i perioder.
Banken har tilrettelagt for hjemmekontor i inntil 50 prosent av arbeidstiden og har i Stavanger eierandeler i en barnehage, hvor de ansatte har fortrinnsrett til plass.
– Vi ser på våre ansatte som hele mennesker, og ønsker å være en attraktiv arbeidsplass for yngre ansatte, uttaler Øyvind Knoph Askeland, kommunikasjonsdirektør i SR-Bank.
– Den ansatte har et liv utenfor jobb som må ivaretas for å yte godt på jobb. Alt henger sammen.