DNB + CARNEGIE
Slik reagerer analytikerne på oppkjøpet
For 12 milliarder kroner kjøper DNB seg en snarvei inn i Sverige, mener konkurrent. Gjennomgangstonen fra analytikere er svakt positiv.
Saken oppdateres!
Analytikere og investorer:
«Historisk har banker vært veldig flinke til å ødelegge verdier som dette, så hvis DNB over tid kan snu dette til deres fordel uten å tape nøkkelansatte vil det være en stor bragd og gi verdi. Hvis ikke har de kastet bort mye og overbetalt for Carnegie», skriver analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier i en oppdatering til kundene mandag, gjengitt av Finansavisen.
– Carnegie har et sterkt rykte på egenkapital, og DNB har selv et sterkt rykte på obligasjoner. Sammen har du flere komplementære effekter, dette er spennende, sier forvalter i Borea Asset Management, Magnus Vie Sundal, til Finanswatch.
– Det er to flinke som går sammen, så får vi håpe de bevarer kompetansen og at synergier ikke blir for viktig, sier forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg til Finansavisen.
«Selv om kjøpesummen på 12 ganger estimert inntjening ikke høres skrikende billig ut, tror vi at synergier vil forbedre dette regnestykket betydelig», skriver analytiker Jan Markus Karoliussen i Sparebank 1 Markets i en oppdatering mandag.
«Det ser ut til at oppkjøpet vil passe godt med DNBs eksisterende markeds- og kapitalforvaltningsvirksomhet, og vi mener at kapitaleffekten bør være håndterbar ettersom DNB genererer ca. 370 basispunkter kapital per år før utbytte og tilbakekjøp av aksjer (2023)», skriver kredittanalysesjef Sverre Holbek i Danske Bank i en oppdatering mandag, gjengitt av e24.
– Strategisk er denne transaksjonen veldig fornuftig, sier analytiker Johan Ekblom i den sveitsiske investeringsbanken UBS til Finansavisen.
Konkurrenter:
– Den posisjonen Carnegie har i Sverige tar det ekstremt lang tid å skaffe seg. Derfor mener jeg det DNB nå gjør er veldig, veldig smart, sier investeringsdirektør Gaute Eie i Eika Kapitalforvaltning til DN.
Ansatte:
– Det vil styrke DNB i det nordiske finansmarkedet på sikt. Det er positivt for de ansatte, sier leder i Finansforbundet, Vigdis Mathisen. LES SAKEN