RESULTAT

SMN-sjefen fornøyd med samarbeid: ­– Jeg har aldri sett alliansen så sterk som nå

Sparebanken 1 SMN-sjef Jan-Frode Jansson mener kvartalsresultatet er bunnsolid og er stolt over å lede Norges minst renteavhengige bank. 

Jan-Frode Jansson, konsernsjef Sparebank 1 SMN, rett før han skulle presentere tallene for andre kvartal på Grand Hotel i Oslo.
Publisert Sist oppdatert

Da Sparebank 1 SMN la frem resultatet for første kvartal i år, kalte konsernsjef Jan-Frode Jansson sitt 92. kvartalsresultat for «det mest gjennomsolide kvartalet jeg har vært med på»

Det 93. ligger ikke langt etter.

– Resultatet er fortsatt bunnsolid. Nå er det mange banker som leverer solide tall, men vi er i det absolutte toppskjiktet. Det er der vil skal være, sier Jansson til BankShift.

Resultat etter skatt endte på 1015 millioner kroner i andre kvartal. Sammen med det gjennomsolide førstekvartalet betyr det at banken har et samlet resultat før skatt på rett over to milliarder.

Det tilsvarer en egenkapitalavkastning på 15,4 prosent for kvartalet og 15,6 prosent for halvåret – godt over bankens mål på 13 prosent.

Minst renteavhengig av alle 

På inntektssiden er Jansson ekstra fornøyd med at inntektene fra Eiendomsmegler 1 Midt-Norge, SpareBank 1 Regnskapshuset SMN, SpareBank 1 Finans Midt-Norges datterselskaper og fra selskapene som eies sammen med andre banker spiller en betydelig rolle i regnskapet. Provisjonsinntektene til banken endte på 698 millioner kroner i andre kvartal, opp fra 561 millioner kroner i samme periode i fjor.

- Vi er den minst renteavhengige banken i Norge, sier Jansson, og legger til at han er litt ekstra stolt over inntektsbredden til banken.

Alle piler peker ikke oppover 

Selv om de fleste tallene i kvartalsrapporten peker oppover, gjør ikke alle det.

Utlånveksten siste 12 måneder var på 4,2 prosent ned fra 12,9 prosent i 12-månedersperioden før.

– Utlånsveksten i andre kvartal var på 1,5 prosent, ganget med fire gir det en årsvekst på 6-6,5 prosent. Det er cirka det dobbelte av markedsveksten, men ja, det er lavere enn hva vi har vært vant til, sier Jansson og fortsetter.

– Kredittveksten har rett og slett gått ned og det har nok en sterk sammenheng med rentenivået.

Jobber med kostnadene

Kostnadsprosenten er et annet punkt der det finnes forbedringspotensial. I andre kvartal i fjor var den på 41 prosent og der ligger den fortsatt ett år senere. Det akkurat på feil side om den grense som banken ønsker å ligge i underkant av.

– I fjor var et år med store investeringer, blant annet i private banking og satsing i Oslo samt en fusjon, sier Jansson.

– Nå får vi en normalisering av kostnader og en stabilere utvikling fra kvartal til kvartal.

– Men 41 prosent fortsatt litt høyt?

– Det er riktig det. Vi jobber fortsatt med å få det ned, sier Jansson.

Liten tapsøkning bekymrer ikke

Et tredje punkt er tapavsetningene. De har økt til 47 millioner kroner, opp fra 24 millioner i første kvartal og også høyere enn andre kvartal i fjor da de var på 29 millioner.

Sparebank 1 SMN i andre kvartal

Et knippe nøkkeltall fra rapporten for andre kvartal. Tilsvarende tall i samme periode i fjor i parentes. 

🟢 Egenkapitalavkastning: 15,4 % (15,1 %)  

🟢 Brutto utlånsvolum: 241,8 mrd. (232,1 mrd.)  

🔴 12 måneders utlånsvekst: 4,2 % (12,9 %)  

🟡 Kostnadsprosent: 41 % (41 %) 

🟢 Resultat etter skatt: 1,015 mrd. (923 mill.)  

🔴 Tap: 47 mill. (29 mill.) 

🟢 Netto renteinntekter: 1,31 mrd. (1,11 mrd.)  

🟢 Netto rentemargin: 2,67 % (2,40 %)  

🔴 Ren kjernekapital: 18,5 % (19,1 %)  

🔴 Innskuddsdekning: 58 % (60 %) 

Det bekymrer ikke Jansson.

– Det er veldig lave tap, og så langt har vi ikke sett noe som tilsier at tapene skulle gå opp særlig mye fremover.

Det siste året har det vært mye styr etter at Danske Bank besluttet å trekke seg ut av det norske personmarkedet. Med det norske hovedkontoret i Trondheim var banken i høy grad en lokal konkurrent til SMN, som plutselig ble borte.

Spor av Danske Bank

– Finnes det elementer av Danske Bank-effekt i de siste kvartalsresultatene?

– Vi ligger på cirka det dobbelte av markedsveksten i vår region og har god lønnsomhet, så det er ikke tvil om at vi får hjelp av at Danske Bank har lagt ned, sier Jansson.

SMN-sjefen er også svært fornøyd med samarbeidet mellom bankene i Sparebank 1-alliansen, men også med dem som favner utenfor alliansen.

Han peker blant annet på Fremtind Forsikring, der han selv er styreleder, som et godt eksempel på at det er mulig å bygge et produkt sammen med aktører som ellers er konkurrenter. Sammenslåingen av Fremtind Forsikring og Eika Forsikring ble godkjent av Finanstilsynet så sent som i juni i år.

Et annet område der troikaen Sparebank 1, DNB og Eika samarbeider, men på en litt annen måte, er innen regnskap. Der alle tre er eiere i erp-leverandøren Unimicro som leverer en regnskapsplattform til alle tre.

Jansson nevner også digitalisering som et område der Sparebank 1-alliansen har tatt store skritt.

– Jeg har vært leder i Sparebank 1-alliansen i 12 år. Jeg har aldri sett alliansen så sterk som nå.