RETTSSAK
SNN tapte i Finansklagenemnda – nå går kjærlighetssvindel for retten
Banken må møte i retten neste uke i en erstatningssak hvor bankkunden selv ga fra seg bankID til en svindler.

En omfattende rettssak mellom Sparebank 1 Nord-Norge og en bankkunde, samt kundens bror, starter i Nord-Troms og Senja tingrett neste uke. Bakgrunnen for saken er en sofistikert kjærlighetssvindel og krav om erstatning fra den svindlede og hennes bror.
Saken (saksnr. 2023-592) kom først opp i Finansklagenemnda i august 2023. Her kom nemnda til en enstemmig avgjørelse om at Sparebank 1 Nord-Norge (SNN) må erstatte kontohaverens tap på 686 897 kroner, noe banken ikke aksepterte.
Hvordan saken blir håndtert av retten vil skape presedens for lignende saker i fremtiden, i en tid da denne typen banksvindel brer om seg.
Ga fra seg BankID
I rettsdokumenter BankShift har fått innsyn i, kommer det frem at en kvinnelig bankkunde hadde kontakt på nettet med en svindler som kalte seg «T.T.» fra juni til desember 2022.
Svindleren tok kontakt med henne og bygget opp en fiktiv kjærlighetsrelasjon.
Gjennom denne relasjonen manipulerte svindleren henne til å overføre penger og dele sensitive bankopplysninger, inkludert engangskoder og passord til bankID.
Mye av korrespondansen mellom bankkunden og svindleren handler om en pakke som svindleren skulle sende til kontohaver. Bankoverføringene, i alt 32 stykker, skulle gå til betaling for frakt av pakken og annen logistikk rundt dette.
Ved hjelp av kundens bankID-informasjon lastet svindleren ned bankID-appen på sin telefon og kunne utføre banktransaksjoner som om hen var bankkunden. Det poengteres i saksdokumentene at «bankkundens digitale kompetanse er svak».
Etter å ha fått tilgang til bankID-appen, oppdaget svindleren at bankkunden hadde disposisjonsrett over sin aldrende mors konto. Svindleren overførte da penger fra morens konto til kundens konto, før de ble sendt videre til svindleren.
Totalt ble det overført 530 683 kroner fra morens konto i denne perioden.
Forsøkte å ta opp lån
SNN ble tidlig klar over at bankkunden var utsatt for svindel da de gjennomførte en kontroll av en transaksjon ut av kundens konto. Banken ba DNB holde tilbake utbetalingen til mottakeren og beløpet ble tilbakeført til kunden.
Likevel fortsatte svindelen og bankkunden «fortsetter å foreta store overføringer til PayPal osv.», ifølge rettsdokumentene. Mellom den 1. og 5. desember 2022 ble ytterligere 358 183 kroner flyttet fra morens konto, til tross for at SNN tok kontakt med kunden. Banken avslo i denne perioden også en søknad om lån fra kunden.
Den 5. desember tok SNN igjen kontakt med kunden og sperret muligheten til å disponere ved elektronisk identifikasjon.
Brorens krav
Bankkundens bror har et eget krav mot banken som arving etter deres mor, og saksøker SNN for sin andel av beløpet som var på morens konto før hennes død, et beløp pålydende 265 341 kroner, med tillegg av forsinkelsesrenter. Moren gikk bort i august 2023, og da var hennes bankkonto tømt.
Advokaten til bankkunden og hennes bror argumenterer blant annet med at bankkunden aldri initierte noen av utbetalingene fra morens konto, og at banken «har utvist erstatningsbetingende passivitet» i saken.
SNN hevder imidlertid at alle transaksjoner fra morens konto var autorisert av kunden og at banken ikke kan holdes ansvarlig.
Ble advart flere ganger
SNN poengterer i rettsdokumentene at mange av de bestridte transaksjonene ble autorisert av kunden selv, og at tapet oppsto fordi kunden med vilje eller gjennom grov uaktsomhet delte påloggingsdetaljer med svindleren.
Det kommer også frem at kunden oppsøkte banken fysisk for å gjennomføre noen av transaksjonene, til tross for at SNN da advarte om at hun kunne være utsatt for svindel. Likevel gjennomførte kunden transaksjonene to dager senere.
Banken argumenterer også med at kunden flere ganger ble advart om at hun var utsatt for svindel, og at hun må ha forstått risikoen for at kontoene kunne bli tømt. I rettsdokumentene påpeker banken: «Det vil bli anført at bankkunden har gitt sitt samtykke til flere av de omstridte transaksjonene» .
Finansklagenemnda skriver i sin begrunnelse for medhold med bankkunden at SNN burde sperret kundens bankID og konto allerede i august 2022. I begrunnelsen heter det også at «løfte fra kontohaveren om å slutte med overføringer kan være lite verd i slike saker.»
Svindelsaker øker mest
Ifølge Jørgen Ingebrigtsen, administrerende direktør i Finansklagenemnda, er dette den typen tvistesaker som øker mest. Finansklagenemnda søker i disse dager en ny nemndleder innen bank grunnet stor saksinngang, og Ingebrigtsen forteller at nemnda nå får dobbelt så mange saker som i 2019. Hovedandelen av sakene innen fagområdet «bank, finans og verdipapirfond», cirka én tredjedel i 2023 dreide seg om svindel i form av uautoriserte banktransaksjoner.