SAMMENSLÅING

Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank fusjonerer

De to østlandsbankene har inngått en intensjonsavtale om å slå seg sammen.

Konsernsjef Richard Heiberg i Sparebank 1 Østlandet og administrerende Rolf Endre Delingsrud i Totens Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

I en børsmelding onsdag morgen skriver Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank at man har inngått en intensjonsavtale om en sammenslåing av bankene. Den sammenslåtte banken vil bli en del av Sparebank 1-alliansen.

«Fusjonen vil bidra til en fellessatsing i Innlandet, med forsterket lokal tilstedeværelse, nærhet til kunder og ytterligere vekst», skriver bankene.

Endelig beslutning om sammenslåingen gjenstår og skal tas av bankenes generalforsamling og representantskap, og deretter vil det bli søkt om godkjenning fra myndighetene.

Krevende å være mellomstor

– Fusjonen understøtter vår visjon om å bidra til vekst og utvikling i regionen. Samtidig vil sammenslåingen øke vår evne til å møte kommende utfordringer. Sammen vil vi skape gode løsninger for kundene, bygge lokale arbeidsplasser og gode nærmiljøer, sier administrerende banksjef Rolf Endre Delingsrud i Totens Sparebank.

I meldingen påpeker banken at økte myndighetskrav på «stadig flere områder gjør imidlertid at banken vil trenge flere ressurser fremover».

Alle ansatte skal med

Bankene skriver at det vil være behov for at alle nåværende ansatte blir med videre i den sammenslåtte banken. I tillegg skal alle ansatte i Totens Sparebank, inkludert stabsfunksjonene på Lena, kunne fortsette å jobbe der de gjør i dag.

– Vi ønsker alle medarbeiderne i Totens Sparebank velkommen. Det er behov foralle og de vil få jobbe fra sitt nåværende arbeidssted også ettergjennomføringen av fusjonen. Ved å forene kreftene kan vi realisere vår fellesambisjon om å forbli den ledende banken i regionen. Å være en solid og stabilfinansieringskilde for både personer og bedrifter i regionen, er vårt viktigstefelles samfunnsoppdrag, sier konsernsjef i SpareBank 1 Østlandet, Richard Heiberg.

Bytteforhold

Bankene er enige om at Sparebank 1 Østlandet betaler et fusjonsvederlag tilsvarende 1,80 egenkapitalbevis i Sparebank 1 Østlandet per egenkapitalbevis i Totens Sparebank med tillegg av et kontantvederlag på 7,7880 per egenkapitalbevis i Totens Sparebank, som gir et samlet fusjonsvederlag tilsvarende 1,86 egenkapitalbevis i Sparebank 1 Østlandet per egenkapitalbevis i Totens Sparebank.

Samlet kontantvederlag for egenkapitalen i Totens Sparebank er beregnet til 98,4 millioner kroner, hvor grunnfondskapitalen i Totens Sparebank er teoretisk omgjort til eierandelskapital ved beregningen av kontantvederlaget. 

Samlet fusjonsvederlag tilsvarer et bytte forhold på 87,52 prosent til Sparebank 1 Østlandet og 12,48 prosent til Totens Sparebank.

Styrene i de to bankene planlegger å signere en fusjonsplan 15. januar 2024 som skal behandles av bankenes generalforsamling og representantskap den 22. februar 2024.

Gjennom fusjonen vil Totens Sparebank opprette en sparebankstiftelse som vil bli eier i den sammenslåtte banken. Sparebankstiftelsen vil eie den konverterte grunnfondskapitalen i Totens Sparebank i form av egenkapitalbevis i den sammenslåtte banken. Totens Sparebankstiftelse vil da få en eierandel på 8,6 prosent i den sammenslåtte banken.