ARBEIDSLIV

Sparebank ansatte politimann 

En politimann har start i antihvitvaskingslaget til Sparebank 1 Hallingdal Valdres.

Runar Fossum fra Beitostølen har lagt politiyrket på hylla for en karriere i bank.
Publisert

Kampen mot hvitvasking og bedrageri blir stadig tøffere for de mindre bankene. Bankshift har tidligere skrevet om lokalbanker som bruker «hemmelige agenter» og døgnåpen krisetelefon i kampen mot stadig mer utspekulerte svindlere.

For å styrke antihvitvaskingslag i kampen mot de kriminelle, har Sparebank 1 Hallingdal Valdres nå ansatt sin egen politimann, skriver banken på sine hjemmesider

I fjor høst la Runar Fossum håndjernet og uniformen på hylla, og logga seg på systemene til banken.

– Jeg er veldig fornøyd med den nye jobben min. Det er jo et fagfelt som interesserer meg. Dessuten får jeg god nytte av erfaringen min som fagkontakt for digitale spor i politiet på en ny måte, uttaler Fossum, som etter 10 år i politiet ønsket å prøve seg på noe nytt.

Fossum har videreutdanning innen dataetterforskning og erfaring på feltet. Han inngår i et team som jobber med antihvitvasking og svindel.

– Antihvitvask er mitt primærområde, der jobben blant annet er å forebygge og avdekke transaksjoner med tilknytning til utbytte fra straffbare handlinger. Vi jobber mye med å finne ut av midlenes opprinnelse, forklarer Fossum.

Han jobber også med bedragerier og er litt overraskende over hvor mye svindel det er. Fossum påpeker at mennesker som opplever å bli svindlet er ofte i en svært krevende posisjon. Da kommer åra fra politiet godt med.

– Det å bli utsatt for svindel kan være veldig traumatiserende for dem som opplever det. Da kommer lærdommen fra politiet ekstra godt med. Da er det kjekt å ha erfaring med å behandle folk som står ei i krise, sier Fossum.