PROSPEKTREGLER

Sparebanken Øst Boligkreditt får bot for brudd på prospektregler

«Menneskelig feil» ga overtredelsesgebyr.

Finanstilsynet.
Publisert Sist oppdatert

Finanstilsynet har vedtatt å ilegge Sparebanken Øst Boligkreditt et overtredelsesgebyr på 600.000 kroner for å ha unnlatt å utarbeide EØS-prospekt på regulert marked (Oslo Børs) ved utvidelsen i et obligasjonslån.

Selskapet vil ikke påklage vedtaket, går det frem av en børsmelding.

Saken har sin bakgrunn i  at Sparebanken Øst Boligkreditt i sommer utvidet med et obligasjonslån med 300 millioner kroner. Dette var et fastrentelån med forfall i november 2030. 

Ifølge meldingen ble det i forbindelse med den aktuelle utvidelsen ikke fanget opp at utvidelsen var i et gammelt lån fra 2018 som er notert på Oslo Børs, altså et regulert marked. Dette beskrives som  «en menneskelig feil».

Selskapet har de seneste årene kun utstedt obligasjonslån på Nordic ABM, som er en ikke-regulert markedsplass, og dermed er det heller ikke prospektkrav. Siden utvidelsen utgjorde mer enn 20 prosent av utstående i lånet, foreligger det plikt etter Prospektforordningen å ha offentliggjort et EØS-prospekt som ikke er eldre enn 12 måneder i forkant av utvidelsen. 

Det ble i dette tilfellet ikke gjort.

Sparebanken Øst Boligkreditt er et heleid datterselskap av Sparebanken Øst og et finansieringsforetak etablert med tanke på utstedelse av obligasjoner med fortrinnsrett. Selskapet ble etablert i 2009.