RESULTAT
Sparebanken Sør peker på kundeutbytte for det gode resultatet: – Viktig i et makrobilde der kredittveksten har falt
Banken på Sørlandet deler ut kundeutbytte for andre gang og mener effektene av utdelingen viser seg i bankens resultat for første kvartal.

Med fokus på kostnadseffektivitet og lønnsom vekst leverer Sparebanken Sør høy egenkapitalavkastning i første kvartal 2024. Selv ser banken på avgjørelsen om å etablere kundeutbytte som en årsak til lønnsom vekst.
– Vi får en positiv effekt av kundeutbytte. Det har vært et skifte hos oss etter at vi etablerte det, og nå betaler vi det ut for andre gang. Det har blitt godt tatt imot, og vi løfter frem kundeutbyttet som noe av det viktigste, sier konserndirektør økonomi og finans Steinar Vigsnes i Sparebanken Sør til BankShift.
– Vi ser at det har vært viktig i et makrobilde der kredittveksten har falt, og så at det ble spesielt godt tatt imot på slutten av kvartalet da vi kommuniserte at det skulle bli utbetalt kundeutbytte, legger han til.
Negative effekter
Sørlandsbanken økte resultatet etter skatt med over 100 millioner kroner sammenlignet med første kvartal i fjor, opp til 573 millioner kroner. Renteinntektene økte også med over 100 millioner kroner og står bak mye av resultatoppgangen. Men det er også enkelte poster som trekker ned. Tilknyttede selskaper og provisjonsinntekter er negative gjennom første kvartal.
– Spesielt på forsikring fikk vi negative tall. Da er det skadeforsikring det er snakk om, som vi forventer at skal ta seg opp igjen. Sørmegleren har også lavere aktivitet, til tross for økte eiendomspriser. Men det er positivt å se at vi har diversifisert oss såpass, at vi også tåler kvartaler der det er negativ påvirkning fra tilknyttede selskaper, sier Vigsnes.
Brage Finans leverer derimot positive tall til Sparebanken Sør, også til tross for et tap i kvartalet som omtrent halverte resultatet til selskapet. Sparebanken Sør økte i første kvartal eierandelen i leasingselskapet til 27,6 prosent, og fikk inn 12 millioner kroner fra investeringen.
– Vi har en betydelig investering i Brage Finans som ble truffet av en engangseffekt i kvartalet. De leverer underliggende bra og gir oss positiv effekt, men som kunne vært enda bedre, sier Vigsnes.
Fallende marginer
Sparebanken Sør øker utlånsmarginene fra forrige kvartal, men både rentemargin og innskuddsmargin viser en fallende trend. En trend Vigsnes tror vi vil få se fortsette.
– Innskuddsmarginene har vært høye. De har falt de siste kvartalene og vi forventer at det fortsetter. Det gjør at også rentemarginen totalt vil kunne gå noe ned. Det er relativt stabilt på bedriftsmarked, mens det på personmarked presses noe nedover, sier Vigsnes.
Sparebanken Sør skriver at banken har en ambisjon “om kostnadsnivå på nivå med inflasjonen”, og at det er lønnsom vekst som blir fokuset fremover.
– Vi gjør løpende grep, men per i dag har vi en god posisjon med en lav kostnadsporsent. Vi kan ikke ha en vekst i kostnadene over tid, som vi har hatt tidligere. Så det er positivt å se at vi klarte å få en lavere vekst i første kvartal i år. Ambisjonen er at vi skal holde den lav, sier Vigsnes.
Konserndirektøren forteller at det spesielt er investeringer på digitalisering og utvikling som skal gjøre at Sparebanken Sør kan holde effektiviteten oppe, og kostnadene nede også i tiden fremover.
Klare for IRB
Sparebanken Sør har i lengre tid holdt på med en IRB-prosess. Nå skriver banken at man sender inn søknaden til Finanstilsynet i løpet av 2024, og forventer at søkeprosessen vil ta minst ett år. En prosess som skal gi utbytte, men som også har gitt kompetanse.
– IRB-prosessen går etter planen. Det har vært prioritet nummer én internt lenge og har tatt mye fokus. Når vi nå får levert søknaden og fått IRB på plass, tror vi også at vi vil sitte igjen med mye opparbeidet kompetanse på andre områder. Vi vil få en helt annen kraft innen analyse og utvikling fremover, sier Vigsnes.
Sparebanken Sør søker i førsteomgang om IRB-F, og selv om det ikke er noen plan for videre søknad om IRB-A, utelukker ikke finansdirektøren dette.
– Nå vil vi få på plass IRB-F i førsteomgang. Det er det viktigste og få det på plass, så får vi vurdere senere om vi mener det er viktig å søke om IRB-A, sier Vigsnes, som påpeker at Sparebanken Sør vil kunne skille og optimalisere prisingen på utlån, og sånn sett ha likere vilkår som konkurrentene fremover.