MARKEDSFØRING
Sparebankene som løsriver seg fra kartet
Etter annonseringen av Tinde Sparebank, har vi kun et knippe sparebanker som har ikke-geografiske navn. En varemerkeadvokat påpeker åpenbare fordeler med å være oppfinnsom, mens fusjonsklare Haugesund Sparebank rigger seg for å gå inn i en egen merkevare-prosess.

Nesten alle sparebankene i Norge har geografisk betingede navn. Tinde fører seg inn i en kort rekke norske sparebanker med ikke-geografiske navn som Bien Sparebank og Sparebanken Din.
Denne uken kom det en tredje bank på listen: den pågående Eika-fusjonen mellom Sunndal Sparebank og Romsdal Sparebank har resultert i Tinde Sparebank – et navn som spiller på regionens mektige fjellandskap.
«Vi ønsker å sette oss høye mål, strekke oss mot toppen - solid forankret i det landskapet vi er en del av,» skriver bankene på egne nettsider.
I Eika ligger enda en fusjonsplan på lur, nemlig den mellom den nyslåtte Eika-banken Haugesund Sparebank, og Tysnes Sparebank. Bankene la nylig frem sin endelige fusjonsplan, som ble forsinket grunnet store og uventede tapsavsetninger i den overdragende banken Tysnes.
I fusjonsplanen står det at bankene skal gå inn i en prosess for å velge et nytt navn, men Bente Haraldson Syre, administrerende direktør i Haugesund Sparebank, har enda ikke landet på om de skal bli den fjerde sparebanken med et ikke-geografisk navn, eller ei.
– Det er umulig å si om det blir et geografisk betinget navn eller ikke – vi har ikke startet på den prosessen ennå, og har derfor ikke kommet så langt, sier hun til BankShift.
– Velg særpreg

– Jeg støtter generelt småbankenes strategi med å velge ikke-geografiske navn, sier Andreas Sætre Hanssen. Han er advokat i Equip, et firma som spesialiserer seg på rådgivning innen varemerke, patenter og andre immaterielle rettigheter.
– Generelt står man alltid sterkere med et særpreget navn, legger han til, og refererer til at han tidligere har forklart til BankShift at man har et dårlig varemerkevern når man konkurrerer om å ha «det mest generiske navnet».
Han påpeker likevel at bankene også må være bevisst en annen utfordring: forvekslingsfare med eksisterende varemerker.
– Det er derfor alltid lurt å gjøre forundersøkelser før man velger navn, gjerne med fagpersoner, slik at man er trygg på at man faktisk kan bruke merket. Det er mye jobb å finne et navn – men det er enda mer kjedelig å måtte finne et nytt fordi det var noe feil med det første, bemerker han.
Litt kort
Sidsel Lie er merkevarerådgiver og partner i Grid, med spesialisering i utvikling av merkevarenavn. Hun applauderer også Tinde-bankene:
– I fusjoner kan det ofte bli uenighet om hvilket navn som skal leve videre. Da er det en god løsning å velge et nytt navn, slik som Tinde, som gir et friskt startpunkt i markedet.
Likevel påpeker Lie at navnevalget er noe kort, hvis dette er bankens fullstendige juridiske navn.

– Bankenes tjenester er ikke en skiheis eller en pakke tyggegummi. Dette er noe man skal ha tillit til, noen som selger trygghet og kompetanse. Da er det formålstjenlig med et ganske langt navn, i hvert fall offentlig, mener hun.
Hun påpeker at man som selskap kan ha et juridisk bindende formelt navn i Brønnøysundregistrene, på brevark, visittkort, og så videre – og så ha et "merkevare-navn" som man kommuniserer ut mot forbrukeren.
– Slik Bulder har gjort. Det er å anbefale – en smart måte å gjøre det enkelt på, samtidig som du fremstår autoritær, mener Lie.
Fordeler og ulemper ved geografiske navn
Til bankene i Haugesund og Tysnes, som nå skal finne nytt navn og ny profil i forbindelse med fusjonen, vil advokat Sætre Hanssen anbefale å velge noe som skiller seg ut og som ikke skaper forvirring.
– Det innebærer blant annet å unngå geografisk beskrivende navn, som også kan gjøre det lettere å vokse utenfor sitt primærmarkedsområde, påpeker han.
Til dette sier Haraldson Syre Generelt at hun generelt er enig i at et ikke-geografisk navn kan gi større muligheter for å vokse utenfor primærområdet.
– Men man kan jo alltid vokse med et geografisk navn også. Med et mer frittstående navn velger man kanskje å synliggjøre andre ting. Vi har et geografisk betinget navn i dag, men et videre markedsområde, uten at det nødvendigvis betyr så mye. Det viktigste er nok å være en god lokalbank for området, uavhengig av navnet, sier hun.
Hun reflekterer også rundt at man med digitale løsninger i prinsippet kan være hvor som helst i landet, selv om hovedtyngden ligger i markedsområdet.
Et navnesymbol
Merkevarerådgiver Lie påpeker at det å finne et nytt navn for to fusjonerende banker, kommer veldig an på virksomheten og de to som skal slå seg sammen.
– Ulike selskaper har ulike kulturer, og det å velge et navn som har appell internt, kan være like viktig som at det fungerer i markedet, sier hun.
Hun tenker at et geografisk tilknyttet navn kan være lurt for å sikre lokal forankring, men mener at det er lov å være kreativ også innenfor disse rammene.
– Det må ikke nødvendigvis være et stedsnavn. Et eponym, en lokal fugl, en kjent person fra regionen eller et kjent fjell for eksempel – man må ikke nødvendigvis bruke et stedsnavn, men man kan binde seg til regionen med som har en symbolverdi, enten kulturelt eller geografisk, påpeker hun.
Rikt, med mange muligheter
Sætre Hanssen oppfordrer Haugesund og Tysnes til «å være litt oppfinnsom» i navnevalget når de nå går i gang med prosessen.
– Det norske språket er rikt, og det finnes mange muligheter, påpeker han.
– Vil dere ta oppfordringen fra Sætre Hanssen og tillate dere å være litt oppfinnsomme når dere går i gang med prosessen?
– Jeg tar ingenting på forskudd, svarer Haraldson Syre.
– Men vi skal jobbe med det, så får vi se hvor vi ender.