SAMFUNN
Sparebanknæringens bidrag til allmennheten er kartlagt for første gang: Disse bankene og stiftelsene bidrar mest
En fersk analyse fra Menon Economics viser hvor viktig sparebanknæringen er for utviklingen av små og store lokalsamfunn i Norge, og at mer enn halvparten av pengene kommer fra tre stiftelser.

Menon Economics har på oppdrag fra Sparebankforeningen utredet den samfunnsøkonomiske verdien av sparebanknæringens bidrag til allmennyttige formål. Dette er første gang noen har gjort et analytisk dypdykk i den samfunnsøkonomiske betydningen av allmennyttige gaver.
I 2023 delte sparebanknæringen ut gaver for 4 milliarder kroner, men den samfunnsøkonomiske verdien av disse gavene er beregnet til hele 16,5 milliarder kroner, ifølge rapporten. Rapporten fremhever at hver krone som gis til samfunnsnyttige formål, gir en gjennomsnittlig merverdi på 3,1 kroner.
Mer enn halvparten fra tre stiftelser
Therese Riiser, administrerende direktør i Sparebankforeningen, understreker at denne typen støtte har stor betydning.
– Vi ser at bidragene våre har en enorm effekt i samfunnet, og vi ønsker å øke effekten av fremtidige gaver ytterligere gjennom samarbeid og kunnskapsdeling, sier hun, og forteller at analysen gir viktig innsikt i hvordan sparebankene kan fortsette å styrke samfunnsutviklingen.
70 prosent av pengene som ble tildelt i 2023, gikk til tiltak rettet mot barn og unge, særlig innen idrett, kultur og friluftsliv. Gavene bidrar til alt fra idrettsanlegg og kulturfestivaler til miljøprosjekter og tiltak for sosial inkludering, og de tre største sparebankstiftelsene – DNB, SR-bank og Hedmark – står for mer enn halvparten av de bevilgede midlene.
Blant sparebankene bevilget Sparebank 1 Nord Norge, Sparebank 1 SMN og Sparebanken Vest mest midler til allmennyttige formål i 2023.
Rapporten viser også at bevilgningene ble fordelt på ulike fylker over hele landet, med Oslo som det fylket som mottok mest støtte. Samtidig var Nordland det fylket som fikk mest støtte per innbygger, med nesten 1 300 kroner per person.
Kan få større betydning
Rapporten viser også at sparebankene har potensial til å øke denne samfunnsnytten ytterligere ved å evaluere og dele kunnskap om hvordan midlene best kan brukes fremover.
Rapporten anbefaler tiltak for å øke lønnsomheten og effektiviteten av fremtidige bevilgninger, og påpeker at ved å styrke samarbeidet mellom sparebankene og deres stiftelser, samt dele erfaringer og kunnskap i større grad, kan gavene få enda større samfunnsmessig betydning.
Rapporten påpeker også at det kan være uklart hva som faller inn under offentlige oppgaver, og hva som bør støttes av private aktører som sparebankene. For å gjøre det lettere å prioritere hvilke prosjekter som skal få støtte, anbefales det å avklare hva som er offentlig sektor sitt ansvar, og hvor sparebankene kan bidra mest effektivt.
Simen Pedersen, partner i Menon Economics, sier at effekten av disse gavene kan økes med kontinuerlig innsats og tilpasning:
– Vår analyse viser at sparebankenes bidrag er uvurderlige for samfunnsutviklingen, men det er også et stort potensial for å øke den samfunnsøkonomiske lønnsomheten fremover, sier Pedersen.