INNLEGG

Spennende tider for oss andre!

Med store fusjoner i bransjen åpner det et spennende marked for bankene som ønsker å fortsette som selvstendige, skriver administrerende direktør Vidar Horne i Sparebank 1 Samspar i dette innlegget.

Administrerende direktør Vidar Horne i Sparebank 1 Samspar.
Publisert

Det er mye snakk om fusjoner mellom regionbanker og verdien av å bli størst. SamSpar- alliansen består av ni SpareBank 1 banker og er en del av SpareBank 1 alliansen. Her ser vi at det å være banker med et tydelig lokalt preg og nærhet fortsatt, og kanskje i økende grad, gjør oss i stand til å ta markedsandeler og posisjoner for kunder både innenfor privatmarked og næringsliv.

Det er kjempespennende tider som ligger foran oss nå. Vi i SamSpar-alliansen er klare for den utfordringen som ligger foran oss i et marked i stadig endring. Og nettopp endringer er vi vant til å håndtere i SamSpar. Antall banker i SamSpar-alliansen har variert gjennom virksomhetens snart 30 år lange historie og vil nok fortsatt gjøre det.

SamSpar-alliansen, representert ved SpareBank 1 SamSpar, er et verktøy for disse bankene for å ta ut skalafordeler og synergier. Gjennom dette unngår SamSparbankene hver for seg å måtte etablere staber og interne strukturer på nivå med store regionbanker.

Vi mener vår modell sikrer sterke lokale sparebanker med en tydelig profil i kombinasjon med felles tjenesteproduksjon, dels gjennom SpareBank 1 Utvikling og dels gjennom SpareBank 1 SamSpar. I den forbindelse er SpareBank 1 SamSpar, bankenes fellesselskap, et viktig supplement til alt vi får til sammen med regionbankene i SpareBank 1-alliansen. Gjennom Samspar har bankene spennende prosjekter og aktiviteter innenfor datadrevet kundedialog, robotisering, automatisering og systemutvikling etc. De to siste bankene, SpareBank 1 Helgeland og Sparebanken Sogn og Fjordane, baserte særlig sitt rasjonale på det å fortsette som selvstendige lokale banker i kombinasjon med stordrift og samarbeid gjennom SamSpar-alliansen.

SamSpar-bankene er en del av SpareBank 1- alliansen gjennom sitt eierskap i de tre selskapene; SpareBank 1 SamSpar AS (hovedselskapet), Samarbeidende Sparebanker AS (eierselskapet til SpareBank 1 Gruppen-19,5% eierandel) og Samarbeidende Sparebanker Utvikling DA (eierselskapet til SpareBank 1 Utvikling- 18% eierandel)

SamSpar-alliansen består per tid av følgende ni SamSpar-banker; SpareBank 1 Helgeland, SpareBank 1 Sogn og Fjordane, SpareBank 1 Nordmøre, SpareBank 1 Lom og Skjåk, SpareBank 1 Gudbrandsdal, SpareBank 1 Østfold Akershus, SpareBank 1 Ringerike Hadeland, SpareBank 1 Hallingdal Valdres og SpareBank 1 Sørøst-Norge (som etter planen forlater SamSpar-alliansen 1.oktober dette år) og tre fellesselskaper.