ARBEIDSLIV

Spesialrådgiver i Finans Norge om likestilling i bransjen: – Går i riktig retning, men det tar litt tid

Finans Norge og Finansforbundet tok opp flere punkter som treffer likestillingen i dag.

Spesialrådgiver Frederick Hjertø i Finans Norge.
Publisert Sist oppdatert

Finansforbundet og Finans Norge holdt et frokostseminar morgenen 8. mars for å se på likestilling i finansbransjen.

Fra scenen ble det tatt opp flere utfordringer, og sett på tall fra undersøkelser gjort på næringslivet generelt og i finansbransjen.

– Først og fremst ser vi at det er en del ting som stammer fra hjemmebanesituasjonen. Nå har vi kommet såpass langt på det profesjonelle planet, og det går i riktig retning, men det tar litt tid, sier spesialrådgiver Frederick Hjertø i Finans Norge til BankShift.

– Det er også fint at vi kan se på hvorfor det tar tid. Vi har kommet, som det ble sagt fra scenen, til likestillingsfasen 2.0. Det handler mye om struktur hjemme, sier Hjertø.

Mister kunder

Forsker ved institutt for samfunnsforskning, Sigtona Halrynjo, delte funn fra undersøkelser gjort i næringslivets 200 største selskaper. En av punktene som skilte seg ut, var for kvinner som ofte tok på seg en større del av foreldrepemisjonen.

– Kandidater som vanligvis er tilgjengelige for kunder og kolleger utenfor arbeidstid, vurderes normalt som mer egnet for lederstillinger. Kvinner pekte på at de også mistet porteføljer og de gode kundene når de var borte fra jobb i en lengre periode, sier Halrynjo.

Hun pekte videre på at det var en kvinne som hadde svart at hun var nødt til å dele på sin portefølje med en annen kollega, slik at hun ikke mistet porteføljen i permisjon. Men da måtte hun også dele på bonusen som kom med porteføljen.

Lønnsgapet

Ett av punktene var også at lønnsgapet mellom kvinner og menn, ofte ble forverret gjennom og etter foreldrepermisjon.

– Det er i utgangspunktet noe å tenke mer på. Det er uheldig at store deler av bonusene går til menn, men så er også dette en mindre del av bransjen. De aller fleste jobber mer vanlige jobber, som ikke har direkte tilknytning til face-time-value, sier Hjertø.

Derfor er Hjertø også fornøyd med at man har ordninger i finansbransjen som kan være med på å gi både lønnsøkning til de som er i foreldrepermisjon i mer enn fem måneder, i tillegg til at det kan være med på å insentivere menn til å ta mer av foreldrepermisjonen.

– Vi i Finans Norge tenker at vi må være oppmerksomme på de tingene og se at det skjer. Vi må være klare over hvilke ting som preger disse likestillingsspørsmålene og ha et bevisst forhold til det. Det er noe man kan gjøre som arbeidsgiver, og noe man kan gjøre som lønnstaker. Vi må være bevisst på at det er ting som preger dette problemet hele veien, sier Hjertø.