BANKTOPPER I SPORTEN

Spilte i den franske ligaen: – Har hjulpet meg å stå stødig når det svinger

Lederen for private banking i Nordea føler at 30 år med håndball har lært henne mye hun kan bruke som leder i banknæringen.

Marthe Kopperstad føler tiden i håndballen har lært henne mye som kan brukes i sin karriere. Til høyre: en ung Kopperstad på Kolbotn Håndballskole.
Publisert Sist oppdatert

Marte Kopperstad er leder for private banking i Nordea. Tidligere har Kopperstad vært regionsjef for privatmarkedet i Oslo og hun har over 20 års erfaring fra finansbransjen, med flere lederverv. Det ikke like mange vet, er at hun har nesten tretti års erfaring fra håndballbanen – alltid som keeper.

– Jeg begynte å spille håndball på håndballskolen i første klasse, sammen med alle jentene i klassen, forteller hun.

Hun synes idretten er en «fantastisk sosial måte å holde seg i form på». Da hun bodde i Monaco og jobbet som au pair, spilte hun i den franske ligaen.

– Håndballen ble en trygghet og en sosial arena for meg mens jeg bodde der, forteller hun, og legger til at hun spilte for Kolbotn i barne- og ungdomsårene, og for Oppegård i voksen alder.

Etter hun fikk sitt første barn, kom hun seg tilbake på banen, men da hun fikk nummer to, innså hun at hun måtte prioritere familien, særlig med en veldig aktiv jobb i tillegg.

Lagarbeid med mål

Kopperstad forteller at håndballen har preget henne mye, både i jobb og privat. 

– Jeg er ekstremt konkurranseinnstilt og har alltid trivdes med å sette meg mål og jobbe mot dem, sammen med et lag. Å trene sammen, oppnå milepæler kamp for kamp, og så feire seirene, har gitt meg utrolig mye glede, forteller hun.

Hun trekker paralleller til jobben som leder, hvor det handler om å sette sammen et lag med riktige profiler på riktige plasser, og sørge for at alle jobber mot samme mål. Det å vite hva man må trene på og forbedre underveis, er erfaringer hun lett kan overføre til næringslivet.

– Jeg tror håndballen har hjulpet meg å stå stødig når det svinger. I sport vinner man noen kamper og taper andre, og det viktige er å analysere tapene og bruke lærdommen til å bli bedre, sier hun, og legger til:

– Det er helt likt i arbeidslivet. Man må alltid ha et klart fokus på hvor man vil, og forstå at veien til målet krever at man justerer seg underveis.

Livet på en gummimadrass

Selv om Kopperstad savner å spille aktivt, har hun funnet en annen måte å holde engasjementet oppe på: gjennom døtrene sine. 

– Jeg har brukt mye tid og energi på å følge dem, og de har blitt inspirert til å starte med håndball. Vi har hatt mange overnattinger på skumgummimadrasser i gymsaler rundt omkring i Norge og Skandinavia på cup, og jeg har virkelig satt pris på å få være en del av miljøet, sier hun.

Kopperstad tror det neppe er tilfeldig at mange banktopper har erfaring fra fotballen.

– Jeg tror det handler om at konkurranseinstinktet og viljen til å jobbe hardt er egenskaper som passer godt i både idrett og lederroller. Det å kunne jobbe målrettet for å nå sine ambisjoner, og også å stå i det ukomfortable, ta risiko og lære av feil er viktig både på banen og i jobben, sier hun.

LES OGSÅ: