PENGEINNSAMLING

Spleis om ny Vipps-tjeneste: – Et veldig fint supplement

At Vipps lanserer det en potensiell utfordrer mot enkelte deler av Spleis sin verdikjede, tar den Sparebank 1-eide tjenesten med knusende ro.

Kommunikasjonssjef Tone Mesna i Sparebank 1 og Spleis.

Tirsdag lanserte Vipps en tjeneste for pengeinnsamling kalt Vipps-kasse. Tjenesten skal gjøre det enklere å samle inn penger til øremerkede formål som klassekassen, 50-årsgaven eller utenlandsturen. Tjenesten blir hentet fra den danske delen av det nå sammenslåtte selskapet Vipps Mobilepay.

Umiddelbart ser det ut til at Vipps ønsker å utfordre den Sparebank 1-eide tjenesten Spleis. Men hos Spleis tar man lanseringen med knusende ro.

– Vipps har en sterk posisjon i Norge, og det er spennende for oss og positivt for det norske folk at de gjennom fusjonen har tatt hjem en dansk tjeneste som har til formål å samle inn penger til private formål, sier kommunikasjonssjef i Sparebank 1 og Spleis, Tone Mesna, til BankShift.

– Ut ifra det vi har sett av tjenesten hittil, tenker vi at dette er et veldig fint supplement til norske forbrukere. Selv om tjenesten ved første øyekast virker veldig lik Spleis’ løsning, mener vi at Spleis og Vipps sine løsninger tar for seg litt ulike segmenter. Begge aktørene jobber for å gjøre innsamling enkelt, og for enkelte kunder vil Vipps-kasse være en god løsning, mens det for andre vil være mer riktig å bruke Spleis, sier Mesna.

Forskjeller på tjenestene

Hos Spleis tror man at forskjellene på tjenesten sin, og Vipps’ nye Vipps-kasse, blant annet går på transparens, og privat versus organisasjoner.

– Spleis legger stor vekt på at innsamlingene skal være transparente, der alle til enhver tid kan se hva pengene skal brukes til, ha fullt innsyn i hva som skjer med innsamlingen og hvor mye penger som er samlet inn, og vi opplever at mye av engasjementet i en innsamling på Spleis kommer av at folk faktisk kan se at de er med på å bidra, sier Mesna.

Men hun påpeker at også Spleis har unntak, der innsamlinger til klassekasser er satt opp med full anonymitet.

– Vi oppfatter det slik at Vipps’ tjeneste er laget for et definert publikum som ønsker å samle inn penger til private formål. Vipps’ kasseløsning er også lukket, slik at giverne ikke ser hvor mye som er samlet inn, helt til den som har startet kassen åpner den opp. En annen vesentlig forskjell på disse tjenestene er at Vipps-kasse utelukkende er ment for private formål og er begrenset til 50.000 kroner. Omtrent halvparten av alle pengene som samles inn via Spleis går til organisasjoner, sier Mesna.

Og det er derfor Spleis mener at Vipps sin nye tjeneste, og deres egen, dekker to forskjellige kundegrupper. Det at en stor andel av Norges befolkning allerede har Vipps på telefonen, og at tjenesten dermed skulle bli enklere å bruke, tror ikke Mesna helt på.

– Vi er spente på å se hvordan både våre egne kunder og resten av befolkningen tar dette i bruk, sier Mesna.

Annen pris

Prisnivået blir også annerledes. Spleis tar i dag 6,5 prosent for bruk av tjenesten. 4,5 prosent er plattformavgift, og 2 prosent er transaksjonsgebyr. Vanlige priser gjelder opp til 1,1 millioner kroner, mens over dette belastes kun transaksjonsgebyret på 2 prosent.

På Vipps-kasse er prisene 19 kroner per tusenlapp som kommer inn.

– Det er ikke unaturlig at en ny aktør velger en annen type prising. Spleis har valgt å gjøre det helt gratis å samle inn 5000 kroner for alle private mottakere. Samler man inn opptil 7000 kroner, vil Spleis være rimeligere enn Vipps, mens det fra 7000 og opp til Vipps’ beløpsgrense vil være rimeligst med Vipps, sier Mesna.