UTLÅNSVEKST

SR-Bank har tredoblet SMB-porteføljen på fire år: – Det krever først og fremst flinke folk

I 2019 skilte Sparebank 1 SR-Bank ut SMB og landbruk i et eget segment. Siden den gang har porteføljen tredoblet seg. 

Konsernsjef i Sparebank 1 SR-Bank, Benedicte Schilbred Fasmer.
Publisert Sist oppdatert

Rettelse: Størrelsen på SMB-porteføljen til SR-Bank ble først omtalt som betydelig mindre enn den er, det riktige er at porteføljen i dag er på  22,3 milliard kroner. 

Sparebank 1 SR-Bank leverte et sterkt resultat i 2023. Egenkapitalavkastningen for året ble 15,3 prosent, opp fra 12,6 prosent året før. Resultatet etter skatt var på 4,5 milliarder kroner i 2023, opp 3,4 milliarder kroner i 2022. I 2023 var kredittveksten på 3,4 prosent og SR-Bank leverte bedre i alle sine segmenter.

– Vi er godt fornøyde med utlånsveksten vi har hatt gjennom 2023. Vi har en vekst alle steder der vi er lokalisert, sier konsernsjef i banken, Benedicte Schilbred Fasmer, til BankShift.

Totalt var utlånsveksten i 2023 på 7,5 prosent. I Rogaland, der banken har mest utlån, var utlånsveksten på 2,1 prosent. I Vestland var den på 2,3 prosent, 18,9 prosent i Oslo, 12 prosent i Agder, og i kategorien øvrige steder - der banken har minst utlån, var veksten på 27 prosent.

SR-Bank har i dag en fordeling mellom privatkunder og bedriftskunder på 60/40. Banken er imidlertid i en fusjonsprosess med Sparebank 1 Sørøst-Norge, og under presentasjonen av resultatene for fjerde kvartal opplyste finansdirektør Inge Reinertsen at fusjonspartneren har en fordeling på 80/20. Den fusjonerte banken vil dermed ha en fordeling på 65/35.

– Vi har sterk tro på at banken skal stå sterkt på to bein, privatmarked og bedriftsmarked, sa Reinertsen.

Eventyrlig vekst i SMB-markedet

SR-Bank hadde en utlånsvekst i SMB-markedet som var på 15,4 prosent. Schilbred Fasmer sier at veksten i det segmentet har vært enorm.

– Vi skilte SMB og landbruk ut i et eget segment i 2019. Da var utlånsvolumet på rundt 6,9 milliarder kroner. Nå er vi like oppunder 22,3 milliard kroner, smiler Schilbred Fasmer.

– Hva har gjort at dere har lykkes så godt?

– Det krever først og fremst flinke folk. Men vi har også et godt tilbud til det segmentet med integrerte regnskapsløsninger i banktjenestene. Det ser vi at kundene liker, svarer Schilbred Fasmer.

Veksten for store bedriftskunder hos SR-Bank i 2023, var på 10,2 prosent i 2023.

Forsetter strategien på personmarked

Også i personmarkedet var veksten til SR-Bank sterk på 5,2 prosent. Det er over kredittveksten og langt over konkurrenten i nord, Sparebanken Vest, som hadde en vekst på 1,8 prosent gjennom kontornettverket i fjor. Men regner man inn Bulder konseptet, så hadde banken en utlånsvekst i personmarkedet på 15,1 prosent.

– Vurdere SR-Bank også å utvikle et tilsvarende løsninger?

– Vi har over tid hatt en strategi om å være en relasjonsbank med god rådgiving. Det har fungert for oss så langt, og det har vi tenkt å fortsette med, svarer Schilbred Fasmer.

Veksten i bedriftsmarkedet til Sparebanken Vest var for øvrig på 10,1 prosent i 2023.