KOMMUNENES BANKER

SR-Bank om konto til flyktninger:
– Noen banker er nok strengere enn oss

DNB får kritikk av NAV for å ha en langsom og tungvint prosess med opprettelse av kontoer for flyktninger. At alle får BankID er viktig, sier Sparebank 1 SR-Bank.

Ole Gilje, regiondirektør for personmarked Rogaland i SR-Bank.
Publisert

DNB får kritikk av en NAV-leder for å bruke for lang tid på å opprette kundeforhold for nyankomne flyktninger, mens NAV i Drammen sier at de ikke har noen problemer med sin bank, som er Sparebank 1 SR-Bank

– Vi ønsker å være en inkluderende og åpen bank, og ta et samfunnsansvar, sier Ole Gilje, regiondirektør for personmarked Rogaland i SR-Bank.

Bankkontor i annen by

NAV-leder Rino Andersen i Kragerø sier opprettelsen av et aktivt kontonummer i DNB kan ta flere måneder, og at det er vanskelig å få svar fra DNB når NAV ringer eller sender e-poster. De må i tillegg kjøre fire timer tur-retur for å komme seg til nærmeste DNB-filial, som ligger i Skien, når flyktningene skal legitimere seg.

BankShift har tidligere omtalt at Drammen kommune sin hovedbank er Sparebank 1 SR-bank, en bank som ikke har et kontor i Drammen og hvis primærområde er Rogaland og Vestland. NAV Drammen har bekreftet ovenfor BankShift at de ikke har noen problemer med et bankkontor som ligger i en annen by. 

Spørsmålet som naturlig nok melder seg, er hvorvidt SR-Bank har en annen metodikk enn DNB i disse sakene.

Alt i orden etter signering

Gilje forteller at for kunder som ikke har BankID, starter prosessen digitalt. 

– Vi bestreber oss på å kalle inn kundene innen 10 til 14 dager etter at de har sendt inn det nødvendige, men hvis det er involvert krav knyttet til hvitvaskingsloven, kan det ta mer tid, forteller han.

Han sier at når kundene kommer inn til banken for å legitimere seg, får de kontonummer mer eller mindre med en gang. 

– Noen ganger bruker vi tolk, og da kan det ta litt lengre tid, men når alt er signert, er saken i orden, sier Gilje.

En del av AS Norge

Gilje forteller at de i SR-Bank oppretter BankID så fremt kunden kvalifiserer for det. 

– Generelt i Sparebank 1 ønsker vi at flest mulig skal være med i AS Norge, og da må man ha BankID. Noen banker er nok strengere enn oss, men vi mener at BankID bidrar til å hindre digitalt utenforskap, sier Gilje.

Han legger til at banken samtidig er bevisst på at det kan oppstå svindel knyttet til BankID, og at de kun gir det til «de som kan håndtere det». 

– Det er imidlertid en tidkrevende prosess som koster både penger og tid, spesielt når det gjelder filialnettverket og kravene fra hvitvaskingsloven. Automatisk kontroll blir gjort med mange som er nye til landet, forteller Gilje.

– At Kragerø kommune fronter denne problemstillingen, synes vi er positivt. Det viser at de ansatte i kommunen er opptatt av slike saker. Konto, legitimasjon og BankID har blitt komplekst, men det er nødvendig for å fungere i det norske samfunnet, mener han.