UTLÅNSVEKST

SSB: Den laveste gjeldsveksten på 2000-tallet

Kredittindikatoren for april viser en lavere vekst i gjeldsveksten enn man har sett på flere år.

Gjeldsvekst april 2024 mot styringsrenten.
Publisert Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå har kommet ut med sin kredittindikator. I april falt tolvmånedersveksten for publikum til 3,2 prosent, etter å ha ligget stabilt på 3,5 prosent siden januar i år.

SSB skriver at dette er den «laveste gjeldsveksten for publikums innenlandske gjeld observert på 2000-tallet».

Tolvmånedersveksten til de ikke-finansielle foretakene har falt med 0,8 prosentpoeng fra mars til april i år, og med 5,6 prosentpoeng fra april 2023 til april 2024.

Tolvmånedersveksten for husholdningene er identisk med nivået den var i ved utgangen av forrige måned etter flere måneder med reduksjon. 

– Vi ser nå at gjeldsveksten til husholdningene stabiliserer seg etter flere måneder med reduksjon. Dette kan bety at husholdningene har funnet et nivå på etterspørselen etter kreditt som de er komfortable med gitt rentenivået, sier seniorrådgiver Jimmy Wong i SSB.

Kommunene fortsetter som eneste sektor å øke etterspørselen etter gjeld. Fra juli 2023 fem til og med april i år har tolvmånedersveksten til kommunene økt med 4 prosentpoeng. 

De ulike sektorene gjør at tolvmånedersveksten for publikum ender på 3,2 prosent. SSB skriver at forrige gang gjeldsveksten til publikum falt med en lignende størrelse var mellom september og oktober 2023, da reduksjonen var på 0,4 prosentpoeng.

Publikums gjeldsbeholdning var ved utgangen av april på 7336 milliarder kroner, opp 15 milliarder kroner fra mars 2024, men økningen i gjeldsbeholdningen skjer altså nå i et langsommere tempo enn tidligere.