FINTECH

Stack X Me med oppkjøp: Får Sveriges største finfluenser med på laget

Pingis Hadenius har i ti år vært blant Sveriges mest profilerte entreprenører. Nå bli hun en del av gjengen til Stack X Me.

Madeleine Bjørnestad Røed og Christine Kvaalen i Stack X Me t.v kjøper Economista, selskapet til den profilerte svenske entreprenøren Pingis Hadenius.
Publisert Sist oppdatert

Med nytt navn og ny app og en delvis ny strategi på plass er Madeleine Bjørnestad Røed og Christine Kvaalen i fondsutfordreren Stack X Me klare for å erobre Sverige.

Det skjer på en offensiv og ganske så overraskende måte.

Stack blar opp åtte millioner kroner for selskapet Economista, som Pingis Hadenius startet sammen med Isabella Löwengrip, en gang i tiden kjent som «Blondin-Bella»

– Det er Sveriges største lærings-community for privatøkonomi som blant annet utsteder et privatøkonomisk «førerkort», en podcast og en gigantisk Facebook-gruppe, så de gjør mye av det samme som vi gjør i vårt akademi, sier Madeleine Bjørnestad Røed til BankShift da hun skal forklare hva det er hun har brukt penger på.

– Og Pingis er jo en av Sveriges største finfluensere, legger hun til.

Seriegründer og forfatter

Det er en mildt sagt profilert gründer og finansprofil som nå kommer inn i Stack X Me.

Hadenius og Löwngrip startet Economista i 2013 og ga samme år ut en bok med samme navn. Fire år senere kom de med oppfølgeren «Aktiedrottning»

I dag står selskapet bak Sveriges største privatøkonomiske Facebook-gruppe med 155.000 medlemmer – «Economista: Kvinner som gillar aktier och privatekonomi», en populær podcast og kursing for å ta den økonomiske «førerkortet»

I løpet av 2010-tallet startet de to også en rekke selskaper sammen. Mest kjent er Løwengrip Beauty, som de to solgte til Christian Ringnes-kontrollerte Dermanordic for cirka 50 millioner kroner i 2020.

Andre selskaper er motefimaet Flattered, som fortsatt drives av de to andre medgründerne Gustav Liden og Hanna Kwiatkowska, startup-fabrikken Nordic Tech House, som de startet sammen med Viktor Lundqvist, Linus Kaasik og Patrik Unevik, det felleseide investeringselskapet Ispi Holding.

Folkefinansierer oppkjøpet

Betalingen for oppkjøpet skal finansieres via en folkefinansieringskampanje Stack X Me drar i gang på Folkeinvest i løpet av kort tid. Stack X Me blar opp åtte millioner for Economista, to millioner i kontanter og seks millioner som Hadenius gjeninvester i Stack. Totalt ønsker Stack å hente 20 millioner kroner, der de resterende pengene blant annet skal brukes til å gi selskapet ny fart.

– Economista passer perfekt inn i vår kursendring der rådgivning og salg inn mot bedrifter skal bli et viktig komplement til fondshandel i appen, sier Røed

Det er bare noen uker siden Stack inngikk en avtale med Nexi Kapitalforvaltning i Sandefjord om å tilby finansiell rådgivning.

Legger man Economistas «førerkort» til det, mener Røed at selskapet når har funnet en modell for hvordan man tilbyr rådgivning til ansatte via bedriftene deres.

Vrir over mot bedrifter

I fjor presenterte Stack-gründere Røed og Kvaalen planer om å tilby folk sparing direkte via lønnslippen og ønsket å nå ut til bedrifter som ønsket å tilby sparing som et ansattgode. Et pilotprosjekt ble gjennomført og erfaringene fra det er også med å legger grunnlaget for Stack B2B-satsing.  

– Økonomisk helse blir stadig viktigere. Det er veldig mange som har økonomisk angst og pengestress i dag. Mange bedrifter er klare over at de ansatte gjør en bedre jobb om den angsten kan fjernes, sier Røed.

– Betyr dette at fondshandel blir nedprioritert?

– Nei, ikke i det hele tatt. Fondsinvesteringer er fortsatt det som gjelder, men rådgivning blir et viktig komplement i hvordan  vi når sluttkunden, sier Røed.

Bedre med ny app

I sommer fikk selskapet endelig lansert en helt ny og betydelig oppgradert app. Med den på plass var også tiden moden for en mindre rebranding. Det er derfor selskapet nå skifter navn fra Stack By Me til Stack X Me. 

App-prosjektet ble et mer omfattende en hva som var tenkt fra begynnelsen. Utover en helt ny app både front-end og back-end, så ønsket systemleverandøren Huddlestock at flytte appen over på helt nye systemer på sin side.   

–Det var ikke før nå i sommer som appen ble helt klar for nedlastning. I juli og august har vi sett konverteringsrater på 30 prosent, sier Røed, og legger til:

– Det fine nå er at vi ikke har noe tech-gjelder og er klare til å skalere. 

En av de største utfordringene nå er å få alle de rundt 15.000 registrerte brukere til å skjønne at den gamle appen må slettes og at en ny må lastes ned.

– Heldigvis har vi et community som vi kan informere i alle kanaler, sier Røed.

Sentral rolle venter for Hadenius

– Hvordan kom dere i kontakt med Pingis Hadenius?

– Vår COO, Caroline Hunter, kjente Pingis fra før, og sto bak introduksjonen. Vi møttes over en lunsj i Stockholm og fant tonen direkte.

– Det er jo en erfaren seriegründer som kommer inn i selskapet. Hvilken rolle er Pingis Hadenius tiltenkt i Stack X Me?

– I første omgang blir hun daglig leder i Sverige og styret anbefaler at hun på neste generalforsamling blir valgt inn i styret. Men på sikt er tanken at hun skal få mer sentrale roller enn som så, sier Røed

Tror på rask svensk ekspansjon

Selskapene som nå blir til ett, har ikke noe særlig til resultater å vise til. Stack By Me hadde inntekter på 633.000 kroner i fjor og et resultat før skatt på minus 5,6 millioner kroner.

Economista på sin side omsatte for 1,1 millioner og fikk et resultat på 220.000 kroner, o årets før hadde selskapet ingen omsetning i det helt tatt.

– Hva er det som gjør at tallene vil bli penere fremover?

- Kombinasjonen av oss. De har holdt på lenger enn oss og ligger foran på commuity-arbeidet og på læring som med det privatøkonomiske «førerkort». Men de har aldri hatt noe virksomhet som kan generere inntekter på samme måte som vår fondshandel.

Men oppkjøpt får Stack en gyllen anledning til å ekspandere til Sverige raskere enn planlagt. Huddlestock, som leverer handelsplattformen, har allerede virksomhet i Sverige, det er ingen regulatoriske hinder i veien, og Economistas gigantiske Facebook-gruppe blir et bra sted å begynne å finne svenske fondssparere på.

– Vi regner med å være klare for fondshandel i Sverige i første kvartal i 2025, sier Røed.