RESULTAT
Stor forskjell i resultatene til Eikas to største banker: – Vi skal lære av Sandnes Sparebank
Skagerrak Sparebank og Sandnes Sparebank er de desidert største bankene i Eika Gruppen, men resultatene til Sandnes er betydelig høyere enn resultatene til Skagerrak.

Den 1. februar i år fusjonerte Skagerrak Sparebank, Larvikbanken og Andebu Sparebank, hvor Skagerrak Sparebank var overtakende bank. Dette påvirker bankens resultater, blant annet er utlånsveksten på over 100 prosent.
– Vi har lagt kostnadene med fusjonen til første og andre kvartal i år. Så tredje kvartal blir nesten som normalt og fjerde kvartal blir normalt. Vi er godt fornøyd med at vi har klart å holde topplinjen gjennom fusjonen, og ser en kredittvekst i andre kvartal, sier administrerende direktør, Jan Kleppe, til BankShift.
Etter fusjonen er Skagerrak Sparebank blitt den nest største banken i Eika Gruppen med klar margin. Banken hadde et utlån på 29,5 milliarder kroner. Den største banken i alliansen er Sandnes Sparebank, som i andre kvartal hadde et utlån på 30,7 milliarder kroner.
Ser til Sandnes Sparebank
Men størrelsen på de to bankene er der likheten stopper. Mens Skagerrak leverer 10,5 prosent egenkapitalavkastning, så leverer Sandnes 15,3 prosent. Med en mye lavere kostnadsprosent og betydelig bedre netto renteinntekter, så leverer Sandnes et resultat for kvartalet på 134,9 millioner kroner, mens Skagerrak leverte 92,5 millioner kroner i samme kvartal.
– Vi skal lære av Sandnes Sparebank. De er en foregangsbank som har markert seg godt i lokalområdet sitt og tar markedsandeler. I tillegg har de fått orden på bedriftsutlånene sine, og det er en ambisjon vi også har, sier Kleppe.
Han poengterer at bankene heller ikke er helt sammenlignbare. Skagerrak har 12 kontorer, mens Sandnes har 3. Det er også forskjell i hvor mye bankene eier i alliansen. Skagerrak eier 7,01 prosent av alliansen, mens Sandnes eier 8,4 prosent. Det påvirker utbyttet banken fikk fra gruppen.
Etter andre kvartal fusjonerte Sandnes Sparebank med den mye mindre banken, Hjelmeland Sparebank, og ble til Rogaland Sparebank. Den minste banken tar med seg 3,2 milliarder kroner i utlån og fire kontorer inn i fusjonen.