LØNN
Stor oversikt: Dette tjente toppsjefene og direktørene i regionbankene
Gjennomgang av lederlønnsrapportene for 2023 viser store lønnsforskjeller blant både toppledere og konserndirektører.

I BankShift sin undersøkelse av lederlønninger i Norges regionbanker, kommer det frem betydelige forskjeller i kompensasjonen til både toppledere og konserndirektører.
Benedicte Schilbred Fasmer, konsernsjef i Sparebank 1 SR-Bank, leder an med en fastlønn på 4,7 millioner kroner, sammen med en bonus på på 2,2 millioner kroner – som er nesten én million mer enn bonusen hun fikk i 2022.
Hun er den eneste topplederen med bonus i millionklassen og har dermed den desidert høyeste samlede kompensasjonen av alle lederne i de store regionbankene, med en fastlønn og bonus på til sammen 6,9 millioner kroner i 2023.
Likevel er det Jan-Frode Janson konsernsjef i Sparebank 1 SMN, som har den høyeste faste lønningen av alle konsernsjefene, med 5,3 millioner kroner.
Bak ham ligger nypensjonerte Richard Heiberg, administrerende direktør i Sparebank 1 Østlandet, med en fastlønn på 4,9 millioner kroner.
Han er tett etterfulgt av Liv B. Ulriksen, som også pensjonerte seg fra rollen som konsernsjef i Sparebanken 1 Nord-Norge ved nyttår, som med sin fastlønn på 4,4 millioner kroner er den fjerde best betalte lederen på listen.
De best betalte konserndirektørene
Gjennomgangen viser også store lønnsforskjeller blant konserndirektørene i de forskjellige bankene.
Samlet sett er det helt klart mest lukrativt å jobbe som konserndirektør i SR-Bank, hvor det ikke bare opereres med lønninger i 2- og 3-millionersklassen, men hvor det også i 2023 ble utbetalt store bonuser.
Her ligger den gjennomsnittlige fastlønnen for konserndirektørene på over 2,6 millioner, og nesten samtlige av alle konserndirektører mottok også bonuser for 2023 som snittet på 1,1 millioner kroner.
Til sammenligning har konserndirektørene i Sparebank 1 Østlandet, SNN og SMN alle gjennomsnittlige faste lønninger på om lag 2,4 millioner kroner, men uten bonuser.
Eksempelvis mottar Tore Medhus, konserndirektør for bedriftsmarked i SR Bank, en fastlønn på 3,2 millioner kroner og en bonus på 1,4 millioner kroner.
Dette gjør at lønnsnivået for denne rollen i SR-Bank ligger langt over andre- og tredjeplassen på lønningslisten for tilsvarende roller i andre banker.
Konserndirektørene i samme rolle i SNN og SMN, Trude Glad (SNN) og Vegard Helland (MSN), har begge faste lønninger på omtrent 2,9 millioner kroner, uten noen bonuser.
Den best betalte konserndirektøren som ikke jobber i SR-Bank, er Geir-Egil Bolstad, konserndirektør for økonomi og finans i Sparebank 1 Østlandet. Hans fastlønn er på tre millioner kroner, men uten noen bonus for 2023, kommer heller ikke han seg opp på nivået til direktørene i SR-Bank.
Hans kollega i SR-Bank, Inge Reinertsen, har en fastlønn på 3,2 millioner kroner i tillegg til en bonus på 1,5 millioner kroner.
Ønsker å være en attraktiv arbeidsgiver
Kommunikasjonsdirektør i SR-Bank, Øyvind Knoph Askeland, forteller at lønningene til ledelsen i SR-Bank er satt slik for at de skal kunne konkurrere med store, nasjonale bedrifter om kompetansen.
– Vi er en kommersiell bedrift som er i sterk konkurranse om høyt utdannede medarbeidere. For at vi skal tiltrekke oss de beste folkene – og beholde disse – må vi ha lønnsbetingelser som gjør oss attraktive som arbeidsgiver, forklarer han.
– I deres egen årsrapport skriver dere at dere gjerne vil være ‘Konkurransedyktig men ikke lønnsledende’. Nå er dere lønnsledende.
– Om vi er lønnsledende, avhenger av hvem du sammenligner oss med.
– Hvorfor opererer dere med bonuser når (nesten) ingen andre gjør det?
– Ordningen med variabel lønn er en avtale mellom banken og medarbeiderne, fremforhandlet i godt samarbeid med fagforeningene for mange år siden. For oss handler dette igjen om å være en attraktiv arbeidsgiver, i et arbeidsmarked med sterk konkurranse, sier Askeland.
– Et godt resultat for konsernet påvirker utbetaling av variabel lønn for medarbeidere og ledere. Hvor mye som blir gitt i variabel lønn, varierer fra år til år, og for 2023 ble utbetalingen høyere enn den har vært de seneste årene.
Vest og Sør tjener minst
Jobben som konserndirektør honoreres jevnt over lavest i Sparebanken Sør, der det bare lønningen til konsernsjef Geir Bergskaug som overstiger to millioner kroner – hans fastlønn er på 4 millioner kroner.
I banken ellers snitter konserndirektørenes faste lønninger på 1,56 millioner kroner, i tillegg til at de aller fleste mottok en bonus på mellom 131 000 og 148 000 kroner for 2023.
Konserndirektørene i Sparebanken Vest ligger nest nederst på listen over gjennomsnittslønninger, med faste lønninger på i underkant av 1,8 millioner kroner, og uten noen bonuser.
«Lederlønningene er styrene sitt ansvar.»
Vigdis Mathisen, leder i Finansforbundet, ønsker ikke å 'mene så mye' om lederlønnsnivået i norske banker, og poengterer at det er styrene som setter lederlønningene.
– Dette er styrene sitt ansvar, og de har mange parametre de styrer etter. Dette vet jeg etter å ha sittet i styrene selv, sier hun.
– Jeg har jo vært utfordret på å mene noe om de lederlønningene før også, men jeg synes det er vanskelig å mene så mye om dette. Fordi det er veldig mange ting som spiller inn.
Informasjonen BankShift har lagt til grunn for gjennomgangen, er årsrapportene og lederlønnsrapportene for 2023 fra SR-Bank, Sparebank 1 Østlandet, Sparebanken 1 Nord-Norge, Sparebanken Sør, Sparebanken Vest og Sparebank 1 SMN.
Det er viktig å merke seg at BankShift kun har lagt til grunn tall for fast lønn og bonuser for 2023 i denne gjennomgangen. Fullstendige detaljer, inkludert frynsegoder, aksjer, styregodtgjørelser, pensjon og annen variabel kompensasjon, kan påvirke den totale godtgjørelsen til bankenes ledende ansatte. Alle lønninger er rundet opp eller ned til nærmeste desimal.