FINTECH
Støtter Neonomics-klage: – Svært positivt at tilsynet kommer mer på banen
– Flere av de sakene som Neonomics tar opp er kjernesaker som vi har jobbet med lenge, sier generalsekretær Daniel Isdal Furset i Fintech Norway.

Torsdag leverte fintech-selskapet Neonomics inn en formell klage til Konkurransetilsynet. Selskapet mener at DNB, Sparebank 1, Eika Gruppen, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken og infrastrukturselskapet Bits alle bryter mot paragraf 10 og 11 i Konkurranseloven, som henholdsvis handler om «Samordnet opptreden» og «Utilbørlig utnyttelse av kollektiv dominerende stilling».
– På et overordnet nivå synes vi det er svært positivt at Konkurransetilsynet kommer mer på banen, sier Daniel Isdal Furset til BankShift.
At bankene i alt for stor grad hegner om egen virksomhet og lager barrierer, er en gjentakende tilbakemelding de fleste av organisasjonens medlemmer, ifølge Furset.
– Flere av de sakene som Neonomics tar opp er kjernesaker som vi har jobbet med lenge. Om våre medlemmer ikke får tilgangen de trenger i PSD2-grensesnittet, går det utover innovasjonstakten og til syvende og sist forbrukere og bedrifter som går miste nye tjenester, sier Furset.
Ble start for å få fart på PSD2
Bransjeorganisasjonen Fintech Norway ble grunnlagt for fire år siden, som en følge av det første fintech-opprøret og misnøyen med at bankene ikke klarte å leve opp til EUs betalingstjenestedirektiv PSD2, og levere API-er som var stabile nok til at fintechene kunne bruke dem i sine egne tjenester.
Det ble dratt i gang av Horde-gründer Alf Gunnar Andersen, som raskt fikk med seg gründerne i Neonomics og ZTL, Christoffer Andvig og Andreas Bjerke på barrikadene.
Et sentralt punkt i kritikken, da som nå, var at blant annet Vipps fikk fordeler fra bankene som andre ikke fikk, og Andersen uttalte i Shifter at Vipps ikke var aktuelle for medlemskap fordi eierne var finansinstitusjoner.
Vipps er medlem
Siden den gang har Fintech Norway vokst til en organisasjon med 40 medlemmer som favner om alle fintech-relaterte områder fra krypto til folkefinansiering.
Og i dag er faktisk også Vipps blitt medlem. Det mener Furset er bra.
– Vi skal være en aktør som representerer utfordrerne i fintech-næringen. På mange måter var Vipps selv en utfordrer med sine egne kamper, blant annet med NFC-tilgang hos Apple. Å slippe dem inn var et viktig steg i å vise modenhet og et ønske om dialog med både banker og infrastrukturleverandører. Selv om det har vært noen fremskritt i PSD2-kampen, er vi fortsatt langt fra der vi burde være. Derfor må det sterke tiltak til, og vi er ikke redde for å støtte våre medlemmer i den kampen, sier Furset.
Han mener det ikke vil føre til problemer at Andvig mener at bankene gir fordeler til selskaper de eier og samarbeider med, som Vipps, BankAxept, Mastercard og Visa.
– Det er klart at når Neonomics går på barrikadene igjen, har vi medlemmer som er helt enige og støtter det og andre medlemmer som kanskje er litt mer forsiktige av ulike grunner, sier han
Som generalsekretær i Fintech Norway ønsker Furset ikke å gå inn på detaljer i klagen, men kommer tilbake til å at det er bra at Konkurransetilsynet blir nødt til å komme mer på banen i denne saken.
–Flere av våre medlemmer mener at de store aktørene systematisk jobber med å lage ulike barrierer for nye aktører, slik kan vi ikke ha det. Skulle tilsynet finne noe, er det positivt om det blir tatt tak i. Jeg håper at både fintech-selskaper og den etablerte næringen følger spillereglene og hjelper tilsynet med det de trenger hjelp til., sier Furset.