FUSJON

Sunndal-fusjon møter lokal motstand

Lokalt næringsliv mener de fusjonerende bankene Sunndal og Romsdal Sparebank velger feil modell for forvaltning av grunnfondskapitalen.

Jonny Engdal, administrerende banksjef i Sunndal Sparebank, og Odd Kjetil Sørgaard, administrerende banksjef i Romsdal Sparebank.
Publisert

Flere lokale aktører i Sunndal uttrykker bekymring over fusjonen mellom Sunndal Sparebank og Romsdal Sparebank, ifølge Romsdals Budstikke

Særlig er valget av den såkalte Terra-modellen som forvaltningsmodell for grunnkapitalen omstridt. Den innebærer at det er banken som gjør fordeling av midler til lokalmiljøene fra grunnfondskapitalen.

Sunndal Næringseiendom, Sunndal Næringsforening og PS Aktiv – sistnevnte er medeier i Sunndal Sparebank – ønsker å bruke Tingvoll-modellen isteden.

I Tingvoll-modellen opprettes det en sparebankstiftelse som blir eier i overtakende bank. Grunnfondskapitalen til selgende bank overføres til stiftelsen, og det er da lokalsamfunnene som eier denne kapitalen.

– Vi er positive til fusjonen, men negative til at det ikke blir opprettet en irreversibel stiftelse. Terra-modellen sikrer ikke at kapitalen forblir i Sunndal på samme måte som en stiftelse vil, sier Torbjørn Torske, styreleder i Sunndal Næringseiendom.

Administrerende banksjef i Romsdal Sparebank, Odd Kjetil Sørgaard, forklarer at Terra-modellen har fungert godt i tidligere fusjoner og mener dette er den beste løsningen for å fordele midler til lokalsamfunnene. Likevel ønsker flere i Sunndal den såkalte Tingvoll-modellen, lik den som ble brukt ved overtakelsen av Tingvoll Sparebank.

General­forsamlingene i de to bankene skal ta en endelig beslutning om fusjonen torsdag kveld, men Sunndal Næringsforening oppfordrer til utsettelse av beslutningen for å sikre bedre forståelse av konsekvensene for lokalsamfunnet, ifølge Romsdals Budstikke.