RESULTAT

Sunndal Sparebank med rekordresultat

Men den lille Eika-banken mangler fortsatt litt på målsetningen, både på avkastning og kostnader.

Illustrasjonsfoto. Sunndal Sparebank har fått fotfeste i hele Møre og Romsdal. Her ved den fantastiske utsikten fra Molde.
Publisert Sist oppdatert

I korte trekk: Sunndal Sparebank i 2023

Et knippe nøkkeltall fra årsrapporten til Sunndal Sparebank. Tilsvarende tall i samme periode i fjor i parantes. 🔽 🔼

🔼 Egenkapitalavkastning: 9% (8,9%)

🔼 Netto utlånsvolum:  6,8 mrd. (6,6 mrd.)

🔽 12 måneders utlånsvekst: 2,96% (12,83%)

🔽 Kostnadsprosent:  48,2 % (53,1 %)

🔼 Resultat etter skatt:  66,7 mill. (57,3 mill.)

🔼 Tap:  12,5 mill. (1,3 mill.) 

🔼 Netto renteinntekter:  141,4 mill. (115,5 mill.) 

🔼 Netto rentemargin:  2,46% (2,21%) 

🔼 Ren kjernekapital: 20,1 % (19,1 %)

 🔽 Innskuddsdekning:  78,8 % ( 79,6 %)

Den mellomste av de tre Eika-bankene i Møre og Romsdal økte årsresultatet med 10,4 millioner kroner til 66,7 millioner kroner og ny rekord i 2023. 

Som med de fleste andre rekordnoteringene hittil i år, har høyere rentenivåer vært hoveddriveren.

Det er mange piler som peker i riktig retning for banken, og i rapporten trekkes blant annet mer normale kostnader frem. Nivået er tatt godt ned fra 2022, til 48,2 prosent, men tallet er fortsatt høyere enn målsetningen på 45 prosent.

Egenkapitalavkastningen var også marginalt bedre i fjor enn året før, men 9 prosent er fortsatt ett prosentpoeng unna målet.

Sunndal Sparebank fikk også merke de makroøkonomiske driverne, som ga utslag i langt lavere utlånsvekst de foregående 12 månedene enn perioden før, samt høyere tap.

På utlånssiden kan banken imidlertid vise til  bedring i personmarkedet, der volumet økte med 234 millioner kroner eller 4,4 prosent, til 5,5 milliarder kroner ved utgangen av året.  Utlån til bedriftskunder ble derimot redusert med 2,6 prosent eller 36 millioner kroner til 1,3 milliarder kroner.

Tapene økte fra 1,3 millioner kroner til 12,5 millioner kroner i fjor, og forklares med høyere individuelle nedskrivninger (steg 3) og konkurser i bedriftsmarkedsporteføljen som det tidligere ikke er gjort nedskrivninger for.

I rapporten skriver Sunndal Sparebank at de er i en utfordrerposisjon i Møre og Romsdal, og har en sterk finansiell posisjon for videre vekst i fylket. Det vises blant annet til «betydelige strategiske satsninger» de siste årene, med kontoretableringer i Surnadal, Molde, Ålesund og Kristiansund.

«For å realisere ambisjonsnivået for lønnsomhet vil de viktigste bidragsyterne være høyere forretningsvolum, vekst i netto renteinntekter og provisjonsinntekter samt kostnadseffektivitet,» skrives det.

Styret i Sunndal Sparebank skriver og i en børsmelding at man har besluttet å legge frem et forslag på et kontantutbytte for regnskapet 2023 på 7,50 kroner per egenkapitalbevis.