KUNSTIG INTELLIGENS

«Svært sannsynlig» at bankansatte blir fortrengt av KI, ifølge ny rapport

– Jeg er ikke bekymret, sier Finansforbundets ferske KI-ekspert.

Lars Øystein Eriksen, spesialrådgiver for politikk og digitalisering i Finansforbundet.
Publisert

Utviklingen innen kunstig intelligens (KI) endrer arbeidsmarkedet og får mange til å lure på hva som skal skje med jobbene deres i fremtiden. 
Nettstedet CVapp.no har kryssreferert data fra Arbeidsplassen.no og rapporten "Future of Jobs 2023" fra World Economic Forum (WEF) for å gjøre en analyse av hvilke stillinger som kan rammes av KI.

På WEF sin liste over de syv yrkene som har høyest risiko for å forsvinne, ligger bankansatte. 

Virker å være et utsatt yrke

CVapp er et underselskap av Career.io, et selskap som tilbyr tjenester innen jobbsøking og karrierevekst.

For å gjennomføre analysen gjennomgikk CVapp rapporten fra WEF, som er basert på svar fra 803 selskaper med over 11,3 millioner ansatte i 27 bransjer og 45 økonomier.

Denne kryssrefererte CVapp med 17 708 stillingsannonser fra Arbeidsplassen.no som de samlet inn den 17. mai i år, nettopp ved hjelp av KI.
Stillingsannonsene dekket 176 ulike yrkesroller.

– Rapporten fra WEF skal gi et detaljert bilde av jobbtrender og forventninger til utviklingen på arbeidsmarkedet i perioden 2023-2027, forklarer Isak Tingrot, kommunikasjonsrådgiver i CVapp.

Da CVapp gjennomførte undersøkelsen, påpekte de også at de ikke fant en eneste stillingsutlysning etter bankansatte blant de innsamlede stillingsannonsene. 

– Bankansatte virker å være et utsatt yrke fordi arbeidet innen bank handler mye om å analysere store mengder data, gjøre risikovurderinger og å bedømme kredittverdighet, og her kan KI komme inn og ta over, mener Tingrot.

– I tillegg ser vi allerede nå i de nordiske landene at mange kontorer stenger ned, og at de nordiske landene er gode til å bruke banktjenester på nettet. Så kundeservice fra personer er muligens også på vei bort, sier han.

Han presiserer også at det er WEF som har kommet med analysen om at bankansatte har «høy sannsynlighet» for å bli erstattet av KI, og at CVapp kun har brukt deres rapport i arbeidet sitt.

«En helt annen virkelighet» i andre land

Lars Øystein Eriksen, spesialrådgiver for politikk og digitalisering i Finansforbundet, er av en annen oppfatning.

– Selv om vi bare er i begynnelsen av KI-utviklingen, er jeg iallefall ikke bekymret for at KI skal ta over jobbene i finansbransjen, sier han.

Han sier at det første som slår ham, er hvilke data som ligger til grunn i rapporten fra WEF.
Ifølge Eriksen er norsk bankbransje langt fremme på digitalisering og på å adoptere ny teknologi, som for eksempel KI. Han trekker blant annet frem Finansforbundets KI-rapport Brytningstid, som kom allerede i 2022. Derfor gir ikke WEFs analyse et like skremmende utslag på norsk jord, mener han.

I analysen fra CVapp står det også om nordmenns digitale ferdigheter. Der kommer det fram at ifølge EUs statistikknettsted Eurostat har bare 56 prosent av de som bor i EU, grunnleggende eller høyere digitale ferdigheter. Til sammenligning har hele 79 prosent av Norges «befolkning grunnleggende eller bedre digitale ferdigheter», ifølge en annen undersøkelse som også er utført av Eurostat. 

– Hvis du tenker på USA som bruker sjekkhefter og så videre fortsatt, så er jo det en helt annen virkelighet. Der vil KI potensielt ha mye høyere innvirkning, sier Eriksen.

Service og kundemøter

Et annet punkt i analysen til CVapp, er service og front-of-house-roller i banknæringen.

– Trenden i Norden og verden er digitalisering. Vi bruker mer apper og gjør ting selv i større grad. Når ringte du sist og reserverte et bord på restaurant, for eksempel? spør Tingrot i CVapp retorisk. 

– Det er et poeng med personlig service, men digitale verktøy kan også tilpasses og bli veldig personlige. Den yngre generasjonen med digital natives vil etterhvert vokse opp, og person-til-person-møter blir kanskje ikke like viktige, spår han.

– Jeg skal ikke spekulere i hvorvidt kontorer kommer til å legges ned, sier Eriksen.

– Det virker som om mange banker ser fordelen av å være til stede regionalt. Samtidig ser vi at noen banker ser seg tjent med å være fulldigitale og automatisere i høy grad, mens andre ser seg tjent med å bruke kunstig intelligens på en litt annen måte, sier han, og legger til at man ofte kan bruke KI som et supplement til kunderådgivningen heller enn som en erstatning. 

Finansfolk ønsker å lære

Eriksen legger også til at utviklingen av i KI ikke fosser like fort fram som man så for seg for et til halvannet år siden.

– I analysen står det at «utviklingen skjer i et rasende tempo». Men som jeg oppfatter det, har vi ikke i dag kommet like langt som vi trodde vi skulle gjøre for halvannet års tid siden. Vi har innsett at det finnes noen utfordringer som vi må jobbe med, og at spesielt finansnæringen må trå varsomt frem, sier han.

Han legger til at det er viktig at folk får muligheten til å utvikle kompetansen sin og ta en aktiv rolle knyttet til å bruke nye verktøy, både når man får nye arbeidsoppgaver, eller hvis arbeidsoppgavene endrer natur.

 – Vi er i en tidlig fase her, og det er viktig at folk er aktive og ønsker å lære. Og det er jo folk i finansnæringen stort sett. Det vil være attraktivt i bransjen fremover, sier Eriksen.