ALLIANSENE

Svakeste resultat siden før pandemien for Eika, men mer sparing trekker opp

Bankalliansen leverte torsdag sitt svakeste årsregnskap siden 2019.

Steinar Simonsen rykker opp til toppsjef i Eika Gruppen.
Publisert Sist oppdatert

    Eika Gruppens resultat for fjerde kvartal 2023 endte på 130 millioner før skatt, mot 184 millioner i 2022. Totalresultatet endte på 474 millioner i fjor, mot 719 millioner i 2022. Det er det svakeste resultatet til bankalliansen siden 2019.

    I samme periode var egenkapitalavkastning på 15,4 prosent, mot 22,4 prosent året før.

    Det største bidraget til konsernets resultat kommer fra forsikringsvirksomheten, og det er også her store deler av fallet forklares, med høye skadekostnader etter årets mange ekstremværhendelser, samt høy inflasjon. Isolert leverte Eika Forsikring et resultat etter skatt på 380 millioner kroner i 2023, ned nesten 40 prosent fra året før, og det svakeste siden 2018.

    Likevel går ingen alarmer hos den nye konsernsjefen Steinar Simonsen, som nylig tiltrådte.

    – I løpet av fjerde kvartal besluttet eierbankene og Eika to offensive, strategiske grep for økt robusthet, både for den enkelte bank og for alliansen samlet. Eika og eierbankene er svært godt rustet for å møte fremtidens konkurranse i bankmarkedet, sier han i en pressemelding.

    Styret i Eika har foreslått at det deles ut et utbytte på 333,8 millioner kroner, som tilsvarer 95 prosent av konsernets resultat etter skatt.

    Slår sammen produktselskaper

    På tampen av fjoråret ble det kjent at Eika slår sammen denne virksomheten med Fremtind, som fra før er eid av Sparebank 1 og DNB. Fremdriftsplanen for den fusjonen fikk nylig grønt lys, og dette arbeidet trekkes frem som et av to viktige strategiske grep i Eika Gruppen.

    Det andre er fusjonen av kredittselskapene til Eika og Sparebank 1, hvor det er lagt opp til at eierbankene i de to alliansene skal være direkte eiere i det nye Sparebanken Kreditt.

    Den nå avgåtte Eika-sjefen Hege Toft Karlsen (som for øvrige blir leder for det nye forsikringsselskapet) har imidlertid avvist ytterligere samarbeid om produktselskaper overfor Bankshift.

    Vellykket tek-migrasjon

    I en pressemelding viser Eika også til at skiftet av kjernebankleverandør fra danske SDC til Tietoevry ble fullført i 2023.

    «Et svært komplekst og krevende teknologiprosjekt er med det levert med høy kvalitet, og i henhold til tidsplaner og innenfor anslåtte kostnadsrammer. Gjennomføringen gir økt strategisk fleksibilitet og reduserte IT-kostnader for bankene i Eika,» heter det.

    Det var også noen fusjoner som påvirket Eika i fjor, i begge retninger. Mens Haugesund Sparebank ble enige med Tysnes Sparebank om å slå seg sammen og valgte å tre inn i Eika, mistet alliansen også en stor bank i Totens, som varslet sammenslåing med Sparebank 1 Østlandet.

    Pluss på sparing

    Mens det buttet imot på flere områder, også i sammenheng med et tøft boligmarked som påvirket eiendomsmeglingsvirksomheten under Eika, var det et løft innen sparing.

    Etter god vekst i fjerde kvartal passerte selskapet 190.000 spare- og plasseringsavtaler ved årsskiftet. 

    Portefølje til forvaltning utgjorde ved utgangen av kvartalet 70 milliarder kroner, mot 61 milliarder kroner året før. Økningen de siste 12 måneder var på 15,9 prosent, noe Eika tilegner en kombinasjon av nettotegning, markedsoppgang og økt volum under aktiv forvaltning.